Det är behagliga senvinterdagar i Bayern just nu. Sol, grönska och temperaturer på väl över tio plusgrader skapar tillsammans med de snötäckta bergstopparna en idyllisk inramning till skid-VM i Oberstdorf.
Men perfekt publikväder – om det nu fanns någon publik, coronapandemin sätter stopp för åskådare – är inte nödvändigtvis optimala förhållanden för utövarna.
– Vi har till och med rullskidor med oss, för det kan bli så illa att det inte går att träna någonstans. Och vi har snackat ganska mycket om hur viktigt det är med näringsbalansen om det blir varmt, säger Sveriges landslagschef Anders Byström till TT.
– Och så har vi med oss lite dräkter som vi kan klippa av om det skulle behövas, om det blir shortsläge.
Schemat ändras
Det mesta snacket dagarna före VM har dock gällt vädrets påverkan på VM-banorna, som de senaste dagarna blivit allt mjukare. Banarbetarna står inför en tuff prövning för att få spåren i mästerskapsdugligt skick och för att inte torsdagens inledande sprint ska klafsa bort fullständigt har man flyttat tävlingen till tidigare på dagen.
Men inte ens det kommer att hjälpa helt. Om inte banorna också saltas – inte ett givet beslut, och ett som kan tas så sent som på torsdag morgon – lär spåren var rejält uppluckrade lagom till finalpasset vid lunchtid.
Oskar Svensson, Sveriges största medaljhopp på herrsidan, är å ena sidan glad åt det fina vädret, som en kontrast mot förlägret i lappländska Saxnäs där det var uppemot 20 minusgrader.
– Jag är lite av en solskensåkare. Och det känns som att man inte har sett solen på ett halvår. Så det ska bli kul, det blir lite kontrast mot Saxnäs, säger Svensson.
Bröt fyraårig torka
Å andra sidan är löst underlag ingen favorit.
– Jag missgynnas kanske lite av det här föret. Ju längre du är, desto mer kraft trycker du ner i stavarna. Och då är det sämre när det är löst. Man har ju tränat i över ett år för att ha så mycket kraft så möjligt i varje stavtag, och helt plötsligt svarar inte snön och kraften bara försvinner. Så det gäller att tänka om tekniskt och försöka smyga fram lite mer.
– Men förhoppningsvis löser de det med tidigare starter och salt.
Att Svensson är ett VM-medaljhopp i sprint är annars ingen liten sak med tanke på det svenska herrmörkret de senaste åren.
I Seefeld för två år sedan blev Sveriges herrar helt utan VM-medaljer för första gången sedan 1999. Därför var det lika överraskande som glädjande när Oskar Svensson i början av januari vann sprinten i Val di Fiemme och tog den första individuella svenska herrsegern i världscupen sedan mars 2017.
Siktar på medalj
Han har sedan följt upp det med seger också i Ulricehamns världscupsprint, och en andraplats i sprinten i Falun.
– Det är klart att jag siktar på medalj. Sedan är det inget som jag går och tänker på, jag har aldrig riktigt haft det tankesättet. För mig personligen bygger det bara upp extra press som gör att det är svårare att koppla av.
Medaljförhoppningarna kvarstår även om banorna är i bedrövligt skick på torsdag. Han får bara hoppas att fördelarna med vackert väder är fler än nackdelarna.
– Det är gött att vara ute i solen. Det är skönt att vara ute när det är så här, så det mentala kanske kan väga upp för det andra.