Wada förskräckt av upptäckterna

Dopningsfusket inom tyngdlyftningen är fortfarande stort. Det visar en ny utredning av antidopningsorganisationen Wada. Men genom utredningen har Wada i alla fall kunnat utveckla en ny testmetod för att upptäcka dubbelgångarfusk.

Wadas utredning visar på stort dopningsfusk inom tyngdlyftningen. Arkivbild.

Wadas utredning visar på stort dopningsfusk inom tyngdlyftningen. Arkivbild.

Foto: Mike Groll/AP/TT

Sport2020-10-23 12:15

Att byta ut urin mot någon annans vid ett ett dopningstest har använts av dopningsfuskare ända sedan dopningstester infördes. Under den tre år långa dopningsutredningen inom tyngdlyftningen har Wada hittat 18 fall, från sex länder, av så kallat "doppelgänger"-fusk genom en nyutvecklad metod för att upptäcka urin som bytts ut. Det skriver Wada i sin utredning.

Men de 18 dubbelgångarfallen är långt ifrån det enda som upptäckts i utredningen. Den visar i stället att dopningen fortfarande är stort utbredd i tyngdlyftningen. En tidigare utredning, som gjordes av Richard McLaren och presenterades i juni, handlade mer om tidigare dopningsfall och korruptionshistorier och som fick den förre ordföranden Tamás Aján på fall. Wada och McLaren har också samarbetat och utbytt information.

"Wada är förskräckt över vad utredningsavdelningen har hittat. Allt för länge har dopningskulturen varit förankrad i tyngdlyftningen där rädsla har gömt sanningar och där de som velat göra rätt har isolerats", säger Wada-ordföranden Witold Banka på organisationens webbplats.

Fler än 30 aktiva

Wada har lyckats gräva fram att det förekommer användning av tillväxthormon som är väldigt svårt att upptäcka, blodtransfusioner för att rensa den aktives kropp från dopningsmedel, dubbelgångarurin samt urinenheter för att byta ut urin. Och att dopningen sannolikt stöds och genomförs av de nationella förbunden i flera länder. I Operation Extra identifierades över 30 tyngdlyftare, fler än 15 tränare och ett tiotal andra ledare som misstänks varit inblandade i dopningsaktiviteter. Samt ett antal försäljare av dopningspreparat och teknik. Alla misstänkta fall har rapporterats vidare.

Man har också avslöjat att några nationella tyngdlyftningsförbund betalat mutor för att dölja dopningsbrott och att korrupta ledare i förväg berättat om att testning var på gång. Bland annat att Ryssland mellan 2012 och 2016 betalat motsvarande 43 miljoner kronor till en höjdare i Internationella tyngdlyftningsförbundet (IWF) för att dölja anklagelserna mot ryska tyngdlyftare. IWF-personen utreds nu för korruptionsanklagelserna.

"Modiga visselblåsare"

IWF saknar också runt 27 miljoner kronor i obetalda dopningsböter, enligt Wadas utredning.

"Utredningen har varit komplex, svår och tidskrävande med många hinder längs med vägen. Rädsla och tystnad som genomsyrar den här sporten har varit ett stort hinder. Därför har det varit väldigt uppmuntrande att få så mycket information genom Wadas visselblåsarfunktion", säger Gunter Younger, som leder Wadas utredningsavdelning.

"Framgången i utredningen beror till stor del på de modiga visselblåsarna."

Younger säger också att Wada nu vill sprida den nya metoden för att upptäcka utbytt urin.

Fakta: Tyngdlyftningsskandalen

I 44 år styrde ungraren Tamás Aján det Internationella tyngdlyftningsförbundet (IWF) med järnhand, först som generalsekreterare och sedan som ordförande.

Det tyska tv-bolaget ARD avslöjade i början av året oegentligheterna som ledde till att Aján senare avgick. Samtidigt fick den kanadensiske juristen Richard McLaren, känd för att ha avslöjat den stora ryska dopningsskandalen, i uppgift att göra en oberoende utredning.

I juni presenterades utredningen som visade att Aján köpt röster för att han och hans allierade skulle bli omvalda, att 40 positiva dopningsprov dolts av IWF och att det under Ajáns tid i förbundet saknats täckning för nästan 100 miljoner kronor.

Den tillförordnade ordföranden Ursula Papandrea, som försökt att städa upp efter Aján, avsattes i förra veckan och sade då att förbundet bland annat försökt att förhindra hennes reformer och stoppat oberoende specialister.

Internationella olympiska kommittén har nyligen sagt att tyngdlyftningen är nära att uteslutas från OS-programmet i Paris 2024 för att reformeringen går för långsamt. Flera tyngdlyftningsnationer är bannlysta från Tokyo-OS nästa år eller har fått sin kvot av aktiva nedskuren på grund av dopning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!