Wanne niomålsskytt i comebacken

Han sprang och gjorde mål. Sprang och gjorde mål. Hampus Wanne bjöd Rumänien på en chockstart från vänsterkanten. –Nio mål. Det händer inte så ofta på den nivån som vi spelar, säger han efter 33–30-segern.

Hampus Wanne blev niomålsskytt – varav åtta kom i första halvlek – när Sverige slog Rumänien med 33–30.

Sport2020-11-05 20:35

Hampus Wanne missade hemma-EM i vintras på grund av en hälskada.

Sedan kom covid-19-pandemin och sköt upp landslagscomebacken ytterligare.

Inte konstigt då kanske att både Wanne och resten av landslaget hade mycket spring i benen i den första halvleken av EM-kvalet mot Rumänien i Partille.

– Starten var fantastisk. Vi var väldigt aggressiva och sprang sjukt mycket, säger 26-åringen.

– Jag tror inte att rumänerna var beredda på det, så det gav väldigt bra utdelning.

"Bra samarbete"

Wanne noterades för åtta mål i den första halvleken – och nio totalt – i sin landslagscomeback.

Efteråt hyllar han bland annat samarbetet med Jim Gottfridsson, klubbkamrat i Flensburg-Handewitt.

– Jag och Jim har ett väldigt bra samarbete. Eftersom vi spelar med varandra i klubben så vi hittar varandra väldigt lätt.

– Och om inte han gör det har vi många andra på nio meter med bra spelförståelse.

TT: Men i klubben har du inte gjort nio mål i samma match eller?

– Jo, faktiskt. Men inte i samma halvlek.

Hoppas på kantspring

Efter den knappa segern mot Rumänien väntar nästa EM-kvalmatch redan på söndag, när landslaget reser till Pristina över dagen för att möta Kosovo.

Hampus Wanne hoppas att nye förbundskaptenen Glenn Solberg fortsätter med samma spelidé som mot Rumänien – det vill säga med snabba anfall och mycket spring för kantspelarna.

– Jag tror att Glenn kommer att vilja ha det så. Det är väldigt enkla mål för niometarna också, då slipper de in och slåss med gubbar som väger över 100 kilo varje gång, säger Wanne med ett brett leende.

– Sedan är alla våra målvakter väldigt bra på att kasta till kontringar. Det är också en styrka. Då kan vi springa åt de andra i stället.

Fakta: Herrlandslagets kommande matcher

Så här ser handbollsherrarnas, preliminära, landskampsprogram ut efter torsdagens EM-kvalseger mot Rumänien:

8 november: Kosovo–Sverige (Pristina), EM-kval.

6 januari: Montenegro–Sverige (Podgorica) EM-kval.

9 januari: Sverige–Montenegro (Eskilstuna), EM-kval.

14 januari: Sverige–Tjeckien (Kairo), VM, gruppspel.

16 januari: Sverige–kvallag från Syd-/Centralamerika* (Kairo), VM, gruppspel.

18 januari: Sverige–Egypten (Kairo), VM, gruppspel.

(20–31 januari: mellanrunda och eventuella slutspelsmatcher i VM).

12 mars: Sverige–Tyskland (Berlin), OS-kval.

13 mars: Sverige–Algeriet (Berlin), OS-kval.

14 mars: Sverige–Slovenien (Berlin), OS-kval.

28/29 april: Rumänien–Sverige, EM-kval.

2 maj: Sverige–Kosovo, EM-kval.

* Chile, Paraguay och El Salvador ska göra upp om den sista platsen i Sveriges VM-grupp. Kvalet hade skjutits upp till 4–7 november men blev inställt på grund av covid-19-pandemin.