Avslöjar: ÅFF sparkar tränaren

Åtvidabergs FF sparkar tränaren Rickard Johansson. Östgötabekantingen Tor-Arne Fredheim tar över med omedelbar verkan.

23 maj 2019 14:30

Klubben har ännu inte gått ut med nyheten, men Sporten kan avslöja att allting är klart. Rickard Johansson fick tidigare under torsdagen besked om att han inte får vara kvar utan tvingas lämna med ett halvår kvar på kontraktet.

Spelarna kommer att informeras om tränarbytet före torsdagens träning på Kopparvallen.

Rickard Johansson bekräftar också att han fått besked av klubben.

– För mig känns det som ett kortsiktigt beslut som jag har svårt att förstå. Jag hade väldigt gärna fortsatt, för jag känner att vi är på rätt väg, säger Johansson.

Men bara en poäng på de fem senaste matcherna.

– Jag är inte dummare än att jag inser att det är resultaten som styr, men vi har tagit poäng i fyra av åtta matcher och varit ytterst nära i ytterligare två. Sedan är det klart att alla skador också har påverkat.

Tor-Arne Fredheim, ett välkänt fotbollsnamn i länet med många år som spelare och tränare i IFK Norrköping, men också verksam i Linköpings FF, Sleipner och Sylvia, tar över. Rutinerade tränaren fick i fjol lämna Västerås SK i förtid och har sedan dess varit utan tränaruppdrag. Nu blir det han som ska lyfta ÅFF från botten i division 1-fotbollen. Sponsorer går enligt våra uppgifter in för att täcka den kostnad som förändringen medför.

Anledningen till att Johansson sparkas är den senaste tidens svaga resultat – och rädsla att hamna i samma utsatta läge som i fjol. Då var klassikerklubben uträknat efter vårsäsongen, men reste sig mot alla odds och lyckades rädda nytt kontrakt.

Då var Rickard Johansson tränare – sedan han dessförinnan flyttats upp som huvudansvarig efter Daniel Hallingström och Pontus Hydén.

ÅFF tog sju poäng på de tre första matcherna, men har sedan haft det desto tyngre med bara en poäng av femton möjliga nu på slutet. Det gör att klubbledningen väljer att agera redan nu.

Enligt våra uppgifter gäller kontraktet med Tor-Arne Fredheim säsongen ut. Nye tränaren gör sin första träning med laget redan på torsdagen och leder laget i hemmamötet med Tvååker på lördag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten