Historiska svenskan: "Jag vill ta OS-guld 2026"

Med för att se och lära – för det stora målet om fyra år. Frida Westman blir historisk som första svenska OS-backhoppare på damsidan. Men 21-åringen vill mer. –Jag vill ta OS-guld 2026, säger hon.

Frida Westman blir den första svenska backhopparen på OS sedan 1994 – och första svenska kvinnan överhuvudtaget.

Frida Westman blir den första svenska backhopparen på OS sedan 1994 – och första svenska kvinnan överhuvudtaget.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Backhoppning2022-02-04 16:13

Frida Westman var bara 13 år när damernas backhoppning gjorde debut på OS-programmet 2014 i Sotji – 90 år efter männens.

Kanske föddes redan då en tanke om att själv en gång kunna delta.

– Jag var ju ganska ung då, så jag kommer inte ihåg så mycket. Men jag vet att det var Carina Vogt som tog guldet, säger Frida Westman.

– Man tänkte att ”tänk om jag också skulle få åka dit, det hade ju varit en dröm”. Så det känns ju lite overkligt att jag står här nu.

Lite längre bak i det allra första OS-startfältet, på 14:e plats, stod Helena Olsson Smeby för en norsksvensk insats.

På lördag blir Frida Westman dock den första kvinnliga OS-backhopparen som tävlar för Sverige. Hon är därmed historisk redan inför tävlingen.

– Det är stort. Jag känner mig stolt över mig själv. Men jag är ju inte klar än, det har egentligen bara börjat för mig med hoppningen, säger hon.

I pappas skidspår

Att det blev just backhoppning är kanske inte så konstigt. Frida Westman är den första svenska OS-backhopparen sedan i Lillehammer 1994 – då bland annat hennes pappa Magnus var med.

– Vi var hela tiden i backen, för min syster höll ju också på. Så vi var runt på tävlingar och då hade jag också lust att testa, säger hon.

Frida Westman debuterade i världscupen så sent som i november, men har radat upp fina resultat och fick en perfekt uppladdning inför OS den gångna helgen.

I tyska Willingen blev hon först tionde i lördags – den första svenska topp 10-placeringen i backhoppningen på 21 år – och följde i söndags dessutom upp med en sjundeplats.

"Känns realistiskt"

Det ger visst hopp om en bra placering redan i Zhangjiakou, trots att OS i Milano om fyra år är det stora målet.

– Jag går kanske inte in som favorit, men jag känner ändå att jag kommer att ge dem en match och vill visa att jag också vill ha en medalj, säger 21-åringen.

TT: OS-guld om fyra år är ett högt uppsatt mål. Men känns det som ett rimligt mål också?

– Jag tror det. Så varför inte säga det? De flesta vill väl ta ett OS-guld?

– Man måste ju ta det steg för steg. Men för min del känns det realistiskt att jag kan ta OS-guld 2026 och även göra en bra prestation på det här OS:et. Med den utveckling jag har haft nu känner jag att det är möjligt.

Rättad: I en tidigare version förekom ett felaktigt årtal för när dambackhoppningen infördes på OS-programmet. Rätt årtal är 2014.

Svenske Frida Westman under världscuptävlingen i Lillehammer i december. Arkivbild.
Svenske Frida Westman under världscuptävlingen i Lillehammer i december. Arkivbild.
Fakta: Frida Westman

Född: den 10 januari 2001 i Arnäs, Örnsköldsvik.

Bor: Trondheim, Norge.

Klubb: Friska Viljor.

Aktuell: Sveriges första kvinnliga OS-backhoppare.


Fakta: Svenska OS-medaljer i backhoppning

Garmisch-Partenkirchen 1936: Sven Eriksson (senare Sven Selånger) hoppade längst i båda omgångarna i normalbacken, men fick nöja sig med silvret på grund av lägre stilpoäng.

Oslo 1952: Karl Holmström tog OS-brons i normalbacken – inför över 100 000 betalande åskådare på Holmenkollen.

Dessutom tog Sven Israelsson 1948 OS-brons i nordisk kombination, där backhoppning ingår. 1956 följde Bengt Eriksson upp med ett silver i nordisk kombination.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!