Arkiv: Så har det gått för Målilla i derbymatcherna

26 december. Det är ett heligt datum för alla bandyälskare. Men av förklarliga skäl blev det ingen annandagsmatch för Målilla Bandy i år. Istället har vi tittat i arkivet – och hittat flera högdramatiska derbyn.

Under stora delar av 2010-talet hade Målilla Bandy ett starkt publikstöd, där supporterklubben Happy Clappers ofta skapade en härlig stämning i samband med matcherna. Inte minst på annandagen.

Bandy2020-12-27 18:30

2010: Stjärnan-Målilla 4–2

Kommentar: I det första annandagsderbyt på 2010-talet hade Målilla ledningen med 2–1 i halvtid, efter två mål av Mikhail Mokhov. Så långt såg det bra ut. Men Stjärnan vände och vann inför drygt 500 åskådare i Oskarshamn.

– Vi var inte tillräckligt noggranna i hemjobbet, sa tränaren Jesper Lüning.

2011: Målilla-Tjust 3–6

Kommentar: Det blev återigen förlust för Målilla. Den här gången mot Tjust.

– Det var en jämn match, men de var lite hetare framför mål och så var de betydligt effektivare än oss, sa tränaren Peter Dalsmyr efter slutsignalen.

Mikhail Mokhov gjorde återigen två mål.

2012: Målilla-Skirö 5–3

Kommentar: Fram till 2012 hade Målilla ett uselt facit i annandagsmatcherna. Det här var lagets andra seger på hela 2000-talet (!). Inför nästan 400 åskådare på Venhagsvallen pangade Filip Fransson in fyra mål.

– Jag vet faktiskt inte riktigt vad Skirö höll på med. Det verkade inte som de ville vara med och spela. Jag hade förväntat mig mycket mer, sa Målillas tränare Tommy Skoog.

2013: Skirö–Målilla 6–3

Kommentar: Nej, Målilla gjorde inte någon bra match, trots två nya mål av Filip Fransson.

– Vi var inte tillräckligt heta. Det är tråkigt, framför allt med tanke på hur mycket folk som åkte från Målilla, sa tränaren Thomas Nyman.

undefined
Målilla och Tjust möttes flera gånger på 2010-talet.

2014: Målilla-Tjust 4–4

Kommentar: Det var ett jämnt derby som svängde fram och tillbaka. Bortalagets kvittering till 4–4 kom tio minuter före slutet. Nikolai Semiashkin 2, Alexander Sannikov och Eric Karlström gjorde mål för Målilla.

2015: Tjust-Målilla 1–4

Kommentar: Prestigevärvningen Jonas "Skorven" Persson, med hundratals elitseriematcher på meritlistan, gjorde en kanonmatch.

– Det var jäkligt kul att vinna här i Gamleby. Det var en mysig arena som jag aldrig spelat på tidigare, sa han.

Erik Svensson, Victor Svensson och Samuel Pettersson gjorde målen.

2016: Målilla-Tjust 2–2

Kommentar: Tack vare mål av Victor Svensson och Tobias Pettersson hade Målilla ledningen med 2–0 i halvtid. Men Tjust kom tillbaka. Max Pyanov reducerade direkt efter pausvilan – och i mitten av den andra halvleken satte Pyanov 2–2.

2017: Tjust-Målilla 9–5

Kommentar: Efter 45 minuters spel var ställningen 3–3. Sedan gled Tjust, anförda av stjärnan Stefan "X:et" Ericsson, iväg till en säker seger. Det var Tobias Pettersson 2, Erik Quiros och Martin Johansson som nätade för Målilla.

undefined
Det var Dimitry Lazar som gjorde 3–3 mot Tjust i det spännande annandagsderbyt 2018.

2018: Målilla-Tjust 3–3

Kommentar: Här snackar vi dramatik. Favorittippade Tjust gjorde 3–2 i den 89:e minuten. I det läget var Målilla på väg mot en hedersam förlust. Men i den allra sista minuten kom 3–3 när Dimitry Lazar kvitterade från straffpunkten.

– Jag märkte att Tjust spelare försökte psyka mig. Det tog ett tag att få slå straffen. Men när jag väl gjorde det så tänkte jag inte så mycket, utan bara åkte fram och sköt. Och bollen gick in. Fy fasen...det var underbart. Vi visade mycket hjärta i den här matchen, sa Lazar som gjorde två mål i derbyt.

2019: Målilla-Fredriksb. 6–4

Kommentar: Då Målilla, på eget initiativ, drog sig ur division 1 blev det inget annandagsderby mot Tjust. Istället stod Fredriksberg för motståndet i division 2. Målilla vann – efter en imponerande vändning. Den sista kvarten fick publiken på Venhagsvallen se fyra raka hemmamål. Eric Sundberg var den största hjälten med ett hattrick.

Bandy på annandag jul

Tre vinster, tre kryss och fyra förluster. Det är Målilla Bandys facit i annandagsmatcherna på 2010-talet. Dessförinnan hade laget bara en vinst sedan säsongen 2000/01.

Målskyttar 2010-2019: Filip Fransson 6, Tobias Pettersson 5, Eric Karlström 4, Mikhail Mokhov 4, Eric Sundberg 3, Nikolai Semiashkin 2, Dimitry Lazar 2, Victor Svensson 2, Erik Karlsson, Anatoly Suzdalev, Erik Quiros, Martin Johansson, Samuel Pettersson, Erik Svensson, Alexander Sannikov, Daniel Gustafsson, Petter Johansson.