Dubble VM-guldmedaljören död: "En urkraft"

Den förre landslagsspelaren och bandytränaren Sören Boström har gått bort efter en tids sjukdom. Han blev 74 år. Nu hedras Boström av Bandysverige. –Han är den bästa lagkaptenen Sverige någonsin har haft, säger Per "Pelle" Fosshaug.

Sören Boström. Arkivbild.

Sören Boström. Arkivbild.

Foto: Leif R Jansson/TT

Bandy2022-09-01 12:14

Sören Boström spelade i Västerås SK mellan 1977 och 1987. Han spelade 114 landskamper och var med och tog två VM-guld och tre VM-silver, skriver VLT.

Han var också tränare i den västmanländska klubben och förde laget till SM-guld sex gånger. Boström hedras nu av både VSK och moderklubben Västanfors IF.

"Tack för alla dina insatser för både VSK Bandy och bandyn i stort. Du är redan saknad. Våra tankar går till familjen Boström med vänner", skriver Västerås SK på sin hemsida och meddelar att Boströms minne kommer att hedras med en tyst minut inför fredagens match mot Edsbyn i Mästarcupen för herrar där spelarna kommer att bära sorgband.

"Västanfors IF har sorg. Sören Boström, en av bandysportens stora, har lämnat oss", skriver Fagerstaklubben på sin webbplats.

Hyllas av förre spelaren

Västeråslegendaren Per "Pelle" Fosshaug, som spelade under Boström i VSK, hyllar sin förre tränare.

– Han var väldigt enkel, jordnära och varm. Hela hans familj, med barn och allt, är helt fantastiska personer. Det är en stor saknad, verkligen, säger han till Sportbladet.

– En människa ger inte ovillkorlig kärlek. Men Sören gjorde det. Han var som en hund som trodde, stöttade och alltid gav det man behövde. Han var väldigt annorlunda. Full av glädje och energi.

Varit sjuk en längre tid

Fosshaug berättar att Boström varit sjuk länge och haft problem med minnet, benen och sina knän.

– Han gav fan aldrig upp. Det spelade ingen roll vad det var. Ingenting var omöjligt. Ingenting var svårt. Allt var inte perfekt, men han gjorde saker hela tiden.

Hur högt Fosshaug placerar Boström i den svenska bandyhistorien råder ingen tvekan kring.

– Han var en urkraft, en riktig urkraft. Han är den bästa lagkaptenen Sverige någonsin har haft, säger Per Fosshaug.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!