Guldglädje för Sverige och Ärleskog: "Nerver i finalen"

Dubbla VM-guld på hemmaplan. Svensk bandy hade all anledning att fira i helgen. Herrlandslagets Team Manager Fredrik Ärleskog från Målilla gjorde det med måtta. "Det blev lite lagom för min del, men spelarna firade rejält och det var de värda", sa han.

Sverige vann bandy-VM på hemmaplan i helgen. Team Manager för laget är Fredrik Ärleskog från Målilla.

Sverige vann bandy-VM på hemmaplan i helgen. Team Manager för laget är Fredrik Ärleskog från Målilla.

Foto: Bildbyrån/Torbjörn Allvin

Bandy2023-04-03 16:00

Den 51-årige Målillabon har en gedigen bakgrund som spelare och ledare i Målilla Bandy. På senare år har det lett till uppdrag inom landslaget. 

– Jag började som Team Manager för juniorlandslaget 2017 och var det i tre år. De senaste tre åren har jag haft samma roll i A-landslaget.

När Bandy-VM avgjordes i den lilla orten Åby, ett par mil norr om Växjö, i helgen var det första mästerskapet som kunde spelas sedan 2019. Det innebar VM-debut för Ärleskog och den kunde knappast ha slutat bättre.

undefined
Fredrik Ärleskog från Målilla.

– Vi tog oss till final utan problem, men där bjöd Finland på tufft motstånd. Vi hade ett stort spelövertag och skapade många chanser. Trots det hade vi bara 3–1 så det blev nervöst hela vägen. Det var väldigt skönt när slutsignalen ljöd och vi fick lyfta pokalen. Att damerna också vann sin final och bärgade guldet var extra kul.

I vanliga fall brukar Ryssland var den tuffaste motståndaren i VM för Sverige, men de var utestängda från mästerskapet.

– Så är det när läget i världen är som det är. Det är tråkigt förstås, men det har inte varit så mycket fokus på det.

Att både herrarnas och damernas mästerskap avgjordes samtidigt, och dessutom i den lilla orten Åby har varit speciellt enligt Ärleskog.

– Det är häftigt att samla världseliten i Småland på det här viset. Det påminner faktiskt lite om hur speedwayeliten kan samlas i Målilla under GP-tävlingarna. Bandyhallen ligger mitt ute i skogen och lagen har bott i Växjö under mästerskapet. Det finns många eldsjälar i trakten som hjälpts åt och sett till att mästerskapet blev så pass bra.

Kommer du fortsätta i samma roll i landslaget nästa säsong?

– Vi ska summera och utvärdera den här säsongen först, men jag är öppen för det.

Ärleskog har heller inte släppt kontakten med bandyn i hemtrakten. Han var en del av sportgruppen i år när Målilla GoIF lyckades vinna division 2 och ta steget upp i ettan.

– Jag är en av flera som är med och hjälper till att dra lasset kring laget. Det var väldigt kul att vi lyckades vinna tvåan och målet är att spela i ettan kommande säsong. Det kommer att bli tuffare förutsättningar och det är en utmaning att locka nya spelare till en liten klubb som inte har tillgång till någon hall. Det viktiga är ändå att bandyn kan leva vidare på orten.

Sverige vann bandy-VM på hemmaplan i helgen. Team Manager för laget är Fredrik Ärleskog från Målilla.
Sverige vann bandy-VM på hemmaplan i helgen. Team Manager för laget är Fredrik Ärleskog från Målilla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!