Herrarnas bandyfinal flyttas till påskafton

Herrarnas SM-final i bandy flyttas fram till påskafton. Beskedet kommer efter att ytterligare 21 positiva fall konstaterats i semifinallaget Sandviken. Damfinalen kommer däremot att spelas som planerat på lördag.

Sandvikens herrlag fortsätter att plågas av coronasmitta i truppen. Arkivbild.

Sandvikens herrlag fortsätter att plågas av coronasmitta i truppen. Arkivbild.

Foto: Pernilla Wahlman / TT

Bandy2021-03-23 13:11

Båda SM-finalerna i bandy var tänkta att avgöras nu på lördag i Recoverhallen i Uppsala.

Nu blir det i stället bara damfinalen mellan Villa Lidköping och Västerås som spelas enligt plan.

Herrarnas final skjuts fram och kommer i stället att spelas på påskafton, den 3 april.

"Tid till återhämtning"

"Som alla förstår har detta varit ett komplext pussel att lägga. Med stöd från både Uppsala kommun och SVT har vi nu kommit fram till en lösning med två finaldagar. Det känns oerhört kul att få visa upp Sveriges två bästa damlag på bästa sändningstid vilket ger finalen det fokus och den exponering den förtjänar. Det känns också tryggt att ge spelarna i herrlagen tillräcklig tid till återhämtning", säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska bandyförbundet, i ett pressmeddelande.

Anledningen är att semifinalserien mellan Sandviken och Villa Lidköping fortsatt står på paus efter coronautbrott i båda lagen.

Endast två matcher har kunnat spelas, med var sin seger som resultat. Villa Lidköping leder dock med 2–1 efter att Sandviken tvingades lämna walkover till det tredje mötet i förra veckan på grund av utbredd covid-19-smitta.

21 nya fall

Villa Lidköping hade också flera smittade redan förra veckan och på måndagen meddelade klubben att ytterligare elva fall rapporterats, vilket innebar att samtliga spelare i A-truppen testats positivt.

På tisdagsmorgonen försvann sedan alla förhoppningar om att kunna spela klart semifinalen inför helgen:

"14 spelare och 7 ledare är covid-19-positiva. Fick våra svar sent i går kväll. Jag har min andra coronasväng", skrev Sandvikens tränare Joakim Forslund i ett sms till Bandypuls.

Det är fortfarande inte bestämt hur och när semifinalen ska spelas klart, skriver Svenska bandyförbundet. Besked kommer under de kommande dagarna, och målet är att serien ska kunna slutföras "på bästa möjliga sportsliga villkor när smittläget tillåter".

Sedan tidigare är AIK klart för final.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!