Niclas laddar för sin hundrade elitseriematch

Han är bara 27 år fyllda. Ändå gör Målillakillen Niclas Skoog sin hundrade elitseriematch på fredag som huvuddomare. "Klart att det är lite speciellt", säger han inför jubileumsmatchen i Västerås.

Niclas Skoog laddar inför sin 100:e match som elitseriedomare.

Niclas Skoog laddar inför sin 100:e match som elitseriedomare.

Foto: Torbjörn allvin

Bandy2021-02-11 20:00

Det var också i just Västerås som elitseriekarriären som domare inleddes. 

– Ja, det är sex år sedan nu. Jag fick en så kallad "lätt" match mellan Västerås och Kungälv. Västerås förväntades vinna enkelt, men det blev precis tvärtom. Kungälv vann, säger Niclas och skrattar åt minnet. 

Nu har han 99 matcher som huvuddomare på den allra högsta nivån i Sverige bakom sig, vilket är liktydigt med världstoppen. Som ni vet är det Sverige och Ryssland som dominerar bandyn, med några få utmanarnationer där bakom. 

Vi träffas vid hans arbete i Järnforsen. Det är kallt ute, vilket såklart passar en bandyfrälst kille som Niclas Skoog alldeles utmärkt. Han är van vid kyligt väder. En av hans arbetskamrater är för övrigt Vetlandamålvakten Christian Boman. Nyligen dömde Skoog just Boman i en elitseriematch. Då fick Vetlanda tre straffar emot sig...

– Så blev det, men Boman skötte det snyggt. Han sa ingenting, haha. 

Om vi tar det från början...varför blev du domare?

– Av flera anledningar. Jag testade på som ung, tyckte det var roligt och det gick bra. Sedan har det bara fortsatt. En annan sak är att det finns en tradition av många, duktiga domare i Målilla. Det hade man hjälp av. Dessutom så räckte jag väl inte riktigt till som spelare. Mina bröder är bättre, men skriv gärna att jag kommit längre än dem ändå, säger Niclas med ett stort leende. 

Talangen var tydlig för domarutbildarna. Niclas tog steg för steg – och som 21-åring var det dags: elitseriedebut som huvuddomare. 

Var det unikt att vara så pass ung?

– Ja, kanske. Vissa hade säkert testat i Elitserien som assisterande, men jag tror inte som huvuddomare. Så ja...det kan nog vara lite unikt. 

Niclas berättar att han fortfarande är bland de yngsta som dömer i sportens finrum. 

Får du ett annat bemötande idag när du skaffat dig mer erfarenhet jämfört med hur det var i början av karriären?

– Jo, så är det nog. Spelarna vet vem jag är och vad jag står för. På så vis är det annorlunda. 

Hur har din utveckling varit?

– Jag tycker att jag utvecklas varje år. Det handlar om att skapa en egen trygghetszon. I början skulle jag visa att jag minsann kan det här. 

Vad är din styrka?

– Jag skulle nog säga mitt lugn. Så har det alltid varit, sen kan jag tycka att jag utvecklat den kommunikativa delen. Hur man pratar med spelarna, när man ska göra det och på vilket sätt. Det är ju lite lättare nu när jag känner igen nästan varenda spelare. Mycket handlar om att skapa en relation och förståelse. Min spelförståelse är också bra. 

I sin strävan efter att bli ännu bättre finns det hela tiden detaljer att jobba med. Niclas belyser bland annat sin skridskoåkning som kan bli vassare, att komma i bättre position och på så sätt hitta rätt vinklar i sina bedömningar av olika situationer – och en del andra punkter. 

Vad är tjusningen?

– Jag tycker att bandy är så fantastiskt roligt. Det är inte alla som kan eller får hålla på med det de verkligen tycker om – och dessutom få betalt för det också. Det är skoj att dessutom få träffa så mycket människor. Sedan har jag en familj där hemma som stöttar mig, annars skulle det vara svårt eftersom jag är borta en hel del. 

I Coronatider har de längre resorna norröver varit begränsade. Många av hans uppdrag handlar om matcher på närmare håll, som Vetlanda, Motala och Lidköping. 

På fredag bär det av lite längre, till Västerås. 

– Det ser jag fram emot och det är klart att det känns lite speciellt. Jag tänkte på det för ett tag sedan och det känns verkligen inte som jag har dömt så många matcher. 

Om utvecklingskurvan fortsätter så är det nog inte så långt borta förrän Niclas Skoog får äran att döma både SM-final även på herrsidan och kanske även VM. Det är i alla fall målet på sikt. 

– Jag fick chans att döma SM-finalen för damer (Västerås-Skutskär) förra året och även en semi bland herrarna. Det var hedrande och roligt. 

Till VM-turneringarna får Sverige skicka ett domarteam. Det är inte otänkbart att Niclas Skoog får det förtroendet framöver. 

Hur högt rankad är du bland domarna i Sverige?

– Svårt att säga, men topp-fem får jag nog säga. 

Och på tal om "100-jubileumet" och fredagens match mellan Västerås och Vänersborg så är Målillakillen passande nog i toppslag. 

– Det har aldrig känts bättre. Min senaste match var nog den bästa jag någonsin gjort. Allt stämde. 

Niclas Skoog åker land och rike runt och dömer elitseriematcher.
Niclas Skoog åker land och rike runt och dömer elitseriematcher.
Niclas Skoog

Gör sin hundrade elitseriematch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!