Obesegrade Villa Lidköping svenska mästare

Villa Lidköping tappade ledningen tre gånger i SM-finalen i bandy – men fjärde gången höll den. Laget tog sin 20:e raka seger och blev svenska mästare. –Det är så jävla härligt att få ta det här SM-guldet med det här gänget, det är helt obeskrivligt, säger Villa Lidköpings målvakt Pernilla Elardt-Östh i SVT.

Villa Lidköping firar SM-guldet.

Bandy2021-03-27 15:15

Det var Villa Lidköpings första SM-final i bandy på damsidan, och den slutade med eufori mot regerande mästaren Västerås.

Men det skulle inte bli en enkel resa.

I första halvlek svängde det fram och tillbaka. Julia Wallgren smällde in 1–0 i samband med en hörna efter sju minuters spel, men Västerås kvitterade snabbt på en frislagsvariant.

Och så skulle det fortsätta.

Västerås målvakt Isabelle Larsson räddade en straff, men kunde inte stå emot returen från Lisa Östman och Villa Lidköping var återigen i ledningen.

Västerås svarade igen. VSK hann missa en straff minuten efter att man hamnat i underläge på nytt, kvitteringen kom i stället genom Ingrid Heien Bjonge några minuter senare.

Ledde i paus

Villa Lidköping skulle ändå gå in med ledning i paus. Matilda Svenler hann göra 3–2 innan domaren blåste av efter 45 händelserika minuter.

Västerås kvitterade till 3–3 i andra halvlek – men det skulle vara för sista gången.

– När vi var inne i halvlek sade vi det att “vi gör så jävla bra andra halvlekar” och det hade vi med oss, och vi bara trummade på, säger Villas målvakt Pernilla Elardt-Östh till SVT.

Lagkamraten Matilda Svenler missade en straff med knappt tjugo minuter kvar – men revanschen kom mindre än minuten senare.

Första SM-guldet

Svenler slog till på den efterföljande hörnan, och då fanns det ingen väg tillbaka för Västerås. Matchen rann iväg till 6–3 efter ytterligare mål av Ida Friman och Tilda Ström.

– Det var skönt att det rann in lite mål på slutet, då kunde man slappna av, säger Elardt-Östh.

Det innebär att Villa Lidköping tar sitt första SM-guld i bandy på damsidan efter en felfri säsong där de vunnit samtliga matcher både i grundserien och i slutspelet. Västerås, som vunnit två år i rad, fick se sig besegrade i finalen den här gången.

– Vi har gjort en resa som pågått sedan 2015, vi sådde ett frö där någon gång och såg att de här tjejerna är otroligt bandyintresserade och nu har trädet växt upp och fått ordentliga rötter, så nu ska vi stå där ett tag, säger Villa Lidköpings tränare Christer Andersson.