Ryske veteranen: "Jag har mer att ge"

Målilla Bandy fick en perfekt start på säsongen med en 3-1-seger mot Åby/Tjureda B. En av anledningarna till det var tvåmålsskytten Anatoly Suzdalev, som tidigare har spelat i Elitserien och ryska landslaget.

Anatoly Suzdalev kom till Sverige 2011, för att spela med Vetlanda BK i Elitserien. "Det var jobbigt i början, utan tvekan. Ny kultur, nytt folk, nya traditioner och nytt språk.", berättar han, men nu trivs han bra i Vetlanda.

Anatoly Suzdalev kom till Sverige 2011, för att spela med Vetlanda BK i Elitserien. "Det var jobbigt i början, utan tvekan. Ny kultur, nytt folk, nya traditioner och nytt språk.", berättar han, men nu trivs han bra i Vetlanda.

Foto: Roelof Stroetinga

Bandy2019-11-16 07:30

42-åriga Anatoly Suzdalev försöker vara med så mycket som möjligt i Målillas bandylag, som lirar i division 2. Men bandyn är inte första prioritet. 

– Jag kan inte vara med så mycket som många önskar, på grund av min son som spelar hockey. Han går före. Därför har jag inte lovat någonting till Målilla, utan är med när jag har tid, berättar Suzdalev, som när han är med trivs bra i laget och klubben. 

– Jag trivs jättebra, utan tvekan. Det är fantastiskt. 

En son som spelar hockey alltså? Ja, Alexander Suzdalev, som spelar i HV71:s ungdomslag, har ärvt sin pappas talang för skridskor. Men valde ishockeyn istället. Han gjorde ett stort avtryck i TV-pucken där Småland kom till semifinal.

– Så klart är jag stolt, men det är en lång väg från TV-pucken och mycket kan ändras. Egentligen spelar det inte så stor roll för framtiden hur det går i TV-pucken. På vissa sätt kan det till och med vara bättre om man förlorar, säger Anatoly och hänvisar till ett citat från Michael Jordan. 

"Jag har misslyckats om och om igen i livet, och det är därför jag har nått framgång", sa basketlegendaren, och så tycker Anatoly att man ska tänka. 

– Man lär sig mycket av att förlora. Annars kan man bli kaxig.

Anatoly Suzdalev kom till Sverige 2011, för att spela med Vetlanda BK i Elitserien. Han berättar att det var många omställningar och en tuff första tid i Sverige. 

– Det var jobbigt i början, utan tvekan. Ny kultur, nytt folk, nya traditioner och nytt språk.

Han fortsätter:

 – Men nu trivs vi jättebra, framför allt barnen. Vi har bott i en stad med över en miljon invånare i Ryssland. Här i Vetlanda där vi bor nu är det lugnare, smidigare och närmare till allt. 

Det blev fyra säsonger för Suzdalev i VBK, och sedan tre säsonger med Nässjö, innan han började spela lite med Målilla förra året. Och det är en imponerande bandykarriär Anatoly Suzdalev har bakom sig, även om den inte är över ännu. Spel med ryska landslaget, både i ett VM och en del andra turneringar. Han har också vunnit ryskt guld med Jenisej. 

– Jag spelade på högsta nivån så jag är väldigt nöjd, så klart. Jag lägger inte skridskorna på hyllan än, så jag har mer att ge, men i stora drag är jag nöjd med hur karriären har varit hittills. Vissa matcher hade man ju kunnat göra bättre, men i stora drag har det varit underbart, säger Anatoly. 

Nu är det alltså Målilla och division 2 som gäller. Och veteranen ser mycket potential i laget. 

– Det finns många duktiga spelare, som är unga precis som min son. De behöver hjälp, på och utanför isen, för att kunna utvecklas. Det kan jag bidra med, eftersom jag vet nästan exakt vad som gäller.

Bidrog gjorde 42-åringen definitivt när Målilla vann premiären mot Åby/Tjureda med 3-1. Han gjorde två mål. På lördag möter laget Fredriksbergs BK borta. Suzdalev ska försöka kunna vara med. 

– Jag får se. Jag hoppas att det går, men kan inte lova något. Som sagt min grabb går före. I fredags skulle jag egentligen skjutsa honom till en bortamatch i hockeyn, men då fick min fru göra det. Därför kunde jag spela bandy. Vi får se hur det blir, men om jag är med på lördag ska det bli roligt att spela. 

Tror du att ni kan vara i toppen av tabellen den här säsongen?

– Svårt att säga, men absolut kan vi det. Tror man inte på det är det ingen idé med att spela och hålla på med det här.

Anatoly Suzdalev är vass när han får chanset att sätta full fart framåt med bollen.
Anatoly Suzdalev är vass när han får chanset att sätta full fart framåt med bollen.
Fakta

Ingen fakta det blir bild istället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!