Skoog dömde SM-final: "Det var speciellt"

Niclas Skoog är en av Sveriges bästa bandydomare. I helgen fick han ett kvitto på det när han fick döma damernas SM-final. "Jag har gjort min bästa säsong hittills", säger han.

Niclas Skoog dömde SM-finalen mellan Västerås och Skutskär.

Niclas Skoog dömde SM-finalen mellan Västerås och Skutskär.

Foto: Torbjörn Allvin

Bandy2020-03-23 16:00

Under lördagen avgjordes SM-finalerna i bandy i Uppsala. Först spelades damfinalen mellan Västerås och Skutskär och sedan herrfinalen mellan Edsbyn och Villa Lidköping. Damfinalen dömdes av ingen mindre än Niclas Skoog från Målilla, som fick döma sin första SM-final.
– Det var kul och det gick jättebra för oss, säger Niclas Skoog, som var huvuddomare och assisterades av Hanna Pettersson och Hanna Hansson.

26-årige Skoog har etablerat sig som en av Sveriges främsta bandydomare och gjorde väldigt bra ifrån sig den här säsongen. Det här blev hans femte säsong som domare i Elitserien i bandy.
– Inför säsongen hade jag som mål att få döma två herr-kvartsfinaler och det fick jag göra. Jag fick även döma en semifinal på herrsidan, Edsbyn mot Sandviken, förklarar Niclas Skoog och fortsätter:
– Jag känner att jag nu gjort min bästa säsong hittills i Elitserien och jag har tagit stora kliv i min utveckling.

SM-finalerna blev dock väldigt speciella i år. Matcherna, som vanligtvis lockar storpublik, spelades utan åskådare på grund av den rådande situationen kring Coronaviruset covid-19.
– Att spela utan publik var så klart speciellt och synd. Men jag tycker att det är bra att finalerna spelades eftersom vi var så långt gångna in i säsongen. Det hade varit tråkigt att ställa in allt, säger Skoog.
Hur var känslan på isen?
– Jag tänkte inte så mycket på att det inte var någon publik då. Det enda man tänkte på var väl att det inte blev något liv i vissa situationer när man vet att det oftast brukar bli mycket liv från läktarhåll.

Det sportsliga då? Jo, damfinalen blev oerhört spännande och det såg länge ut som att Skutskär skulle ta hem guldet. Men Västerås lyckades vända med två mål på stopptid och vinna matchen med 4–3. I den 93:e minuten blåste Niclas Skoog straff för Västerås.
– Västerås gör 3–3 på den straffen men det var en solklar hands så det var inga diskussioner om det, säger domaren.
– Vi hamnade aldrig i fokus under matchen så vi gjorde ett bra jobb. 
 

Nu väntar en välförtjänt viloperiod för Skoog innan det är dags att förbereda sig för nästa säsong. Än så länge har han inte satt upp något mål inför säsongen.
– Ett av mina stora framtidsmål är att få döma herrarnas SM-final. Det blir troligtvis inte nästa säsong men förhoppningsvis inom en snar framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!