Skoog hemma från det stora äventyret

Det har gått några dagar. Niclas Skoog är tillbaka i vardagen igen. På jobbet i Vimmerby och boendet i Målilla. Vardagen skiljer sig markant från det äventyr han var med om förra veckan. Då var han i Uljanovsk och dömde bandy på rysk mark. – Det var det häftigaste jag gjort, säger han.

LADDAR FÖR MATCH. Domartrion Alexander Sörensen, Niclas Skoog och Igor Derdyuk på isen innan mötet mellan Volga Uljanovsk och Rodina Kirov. Foto: Privat

LADDAR FÖR MATCH. Domartrion Alexander Sörensen, Niclas Skoog och Igor Derdyuk på isen innan mötet mellan Volga Uljanovsk och Rodina Kirov. Foto: Privat

Foto:

Bandy2016-12-21 11:00

Niclas Skoog är en av svensk bandys mest talangfulla och duktiga domare. Han är redan nu, vid bara 23 års ålder, etablerad som elitseriedomare. Och det går också riktigt bra för den sympatiske Målillakillen. Så bra att han av domarförbundet nyligen blev uttagen att som ende svenske domare få chansen att döma två matcher i den högsta ryska ligan.

Förra veckan var det dags. Då reste han tillsammans med den assisterande domaren Alexander Sörensen långt österut, till Vladimir Lenins födelsestad Uljanovsk.

”Jag var livrädd”

Nu är han alltså hemkommen – och är närmast lyrisk över vad han fick vara med om.

– Det var nästan som att leva kändisliv. Folk verkade inte vana vid besök från utlandet, trots att Uljanovsk är en storstad. När vi var på arenan kom det fram människor och ville ta kort på oss, samma sak när vi besökte Lenin-museet.

Resan till Uljanovsk var däremot inte så trevlig.

– Flyget till Moskva gick bra, men sedan fick vi ta ett inrikesflyg den sista biten. Jag var livrädd. Planet kändes så där...

På kvällen ankomstdagen visades Niclas och Alexander Sörensen runt i staden och på arenan. Bara det var en upplevelse i sig.

– Det var absolut den finaste bandyarena som jag har sett. Den var fantastisk och väldigt påkostad.

Vad hände matchdagen?

– Vi var på plats på arenan ett par timmar innan. Då hade vi stormöte med ett 30-tal personer. Det var vi ju inte direkt vana vid, säger Niclas och skrattar.

Mäktig upplevelse

– Tydligen började de just den omgången med en regeländring i rysk bandy. Istället för att ha utvisningar på fem minuter och tio minuter, som vi har i Sverige, så testar de utvisningar på tre minuter och fem minuter. Jag tyckte det fungerade mycket bra.

Strax innan matchen mellan Volga Uljanovsk och Rodina Kirov sjöngs den ryska nationalsången och det väckte starka känslor hos Niclas:

– Det var kanske först då jag verkligen tog in att jag skulle döma en match i Ryssland. Dessutom tycker jag deras nationalsång är så fin och mäktig. Sedan var det kul att jag och Alexander fick störst jubel av alla när de läste upp namnen på de som skulle spela och döma.

Matchen vanns av hemmalaget med 5-3 efter en stark vändning i slutet.

Hur var det att döma?

– Det var en häftig upplevelse. Det gick väldigt fort och jag var mycket tröttare än vad jag brukar vara efter en match. Det var full fart framåt hela tiden och inte alls så uppstyrt som i elitserien i Sverige. De tog bollen och bara körde.

Var det svårare att döma?

– Jag vet inte, men det gällde att vara med hela tiden, i både huvud och ben. Och det var en del tjuv- och rackarspel bakom ryggen på mig i situationer när inte bollen var i närheten.

Vill tillbaka

Niclas Skoog var nöjd med teamets insats, där även ryssen Igor Derdyuk var assisterande.

– Vi fick mycket beröm. Jag pratade med en finsk spelare i ett av lagen som var svensktalande. Enligt honom var spelarna mycket nöjda med vår prestation. Och det kändes bra också. Vi hade bra flow i spelet.

Nästa dag var det dags för returmöte. Den matchen var inte lika intensiv och tempofylld som den dagen innan.

– Det märktes att spelarna hade en match i benen. För oss gick det bra då också.

Är det här något du kan tänka dig att göra igen?

– Absolut. Vi blev väldigt väl omhändertagna och kände oss uppskattade. Klubbens president sa att vi var välkomna tillbaka till dem när som helst att döma.

Vad händer för din del framöver?

– På annandag jul ska jag döma i allsvenskan mellan Tranås och Nässjö. Det blir kul med ett Smålandsderby. På onsdagen och fredagen därefter är det två elitseriematcher, med Villa och Sirius som hemmalag.

Om en dryg månad väntar ett nytt prestigefullt uppdrag för Målillakillen.

– Jag har blivit uttagen att döma B-VM i Trollhättan. Det är mitt första domaruppdrag i en internationell turnering. Det känns jäkligt spännande.

Minst lika spännande kan tänkas som äventyret i Uljanovsk. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!