Sparade det bästa – det gav svenskt VM-guld

Sveriges herrar vann VM-finalen mot Finland med 3–1, och tog sitt första guld sedan 2017. Ett skönt slut på hemmamästerskapet i småländska Åby. –Det känns bra att vi sparade den bästa matchen till sist. 3–1 är i underkant, tycker Martin Landström, svensk målskytt.

Sveriges lagkapten Martin Karlsson på väg förbi Finlands Jimi Heinonen i VM-finalen, som de blågula vann med 3–1.

Bandy2023-04-02 18:26

Alla målen gjordes före paus. I andra halvlek spelade Sverige kontrollerat och väl avvägt. Samtidigt imponerade Kimmo Kyllönen, till vardags i Vänersborg, i det finländska målet.

– Vilken match han gör! Om man räknar skott på mål och våra lägen idag så borde vi kanske gjort sex, sju, åtta mål, tycker Martin Landström.

Historiskt VM

VM i småländska Åby är det första inom bandyn med både damer och herrar. I damfinalen var svenskorna, inte oväntat, överlägsna.

Herrfinalen kändes på förhand mycket mera oviss. Det blev 2–2 när Sverige och Finland möttes i gruppspelet.

– Vi har brottats ordentligt med finnarna den här vintern i alla turneringar och vad det har varit, säger Martin Landström.

Han visade själv vägen med sitt 1–0-mål i 27:e minuten.

Men Teemu Määttä kvitterade för Finland i ett fint anfall några minuter senare. Efter det stod matchen och vägde lite.

Joel Broberg satte Sverige i förarsätet igen med ett 2–1-mål efter hörna.

Sedan kastade sig Christoffer Edlund in framför mål och petade in 3–1, på passning från Christoffer Fagerström, strax senare. Ett mål som var psykologiskt viktigt inför pausvilan.

– Mycket bra match från vår sida. Vi följer matchplanen defensivt på ett helt fantastiskt sätt och släpper inte till många farliga målchanser, säger Christoffer Edlund, 36, som tog sitt fjärde VM-guld.

"Vi aktar oss"

Sverige hade respekt för det finländska laget.

– De är väldigt giftiga på att kontra, så vi aktar oss för att tappa bollen i fel lägen. Det kanske ser lite händelsefattigt ut vissa stunder, säger lagkaptenen Martin Karlsson.

– Vi pratade om att släppa in väldigt lite mål. Då kommer vi att göra det, tillägger Karlsson med svenskt självförtroende.

I slutet av matchen blev spelet lite mera öppet, när Finland tog kliv framåt för att komma i kapp.

Men Finland hade för svårt att hålla bollen inom laget, när man väl erövrat den. En kalabalik efter hörnslag var kanske Finlands bästa chans att reducera.

Sverige var bättre, och tog ett välförtjänt VM-guld på hemmaplan.

Det blev en extra rolig dag för syskonen Karlsson från Lidköping – guld både till Martin och hans syster Viktoria i damlandslaget.

Sveriges herrar jublar framför fansen efter finalen som gav guld i Åby, utanför Växjö.
Fakta: VM-finaler, herrar