Svensk glädje efter ryskt uttåg ur bandytoppen

Internationella bandyförbundet (Fib) har fått en ny ordförande. På fredagen lämnade ryssen Boris Skrynnik rollen efter 17 år vid rodret. –Det var det som var kravbilden från övriga nationer, att vi skulle få bort den ryska ledningen, säger Svenska bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson.

Internationella bandyförbundets ordförande Boris Skrynnik, tvåa från vänster, har ersatts av norrmannen Stein Pedersen. Ett bra beslut, menar Svenska bandyförbundet. Arkivbild.

Internationella bandyförbundets ordförande Boris Skrynnik, tvåa från vänster, har ersatts av norrmannen Stein Pedersen. Ett bra beslut, menar Svenska bandyförbundet. Arkivbild.

Foto: Dmitry Astakhov/AP/TT

Bandy2022-10-29 12:35

Ny ordförande är norrmannen Stein Pedersen och skiftet sker med en gång.

– Vi är jättenöjda med resultatet och det var det här vi hade som målsättning. Det har vi varit jättetydliga med från dag ett, vi har sagt att det inte är acceptabelt att ha en ryss i en ledande position. Det var en bra lösning och det gick lugnt till väga, säger Gustafsson till TT.

Skrynnik hade egentligen två år kvar på posten, men efter fredagens extrainsatta kongressmöte lämnar han nu omedelbart.

Gustafsson berättar att Skrynnik lämnade självmant.

– Det gjorde han, det fanns så klart en kravbild från oss övriga nationer att det skulle bli så här, men han avgick självmant och det kändes bra, då slapp vi eventuella stridigheter.

"Bearbetat det"

TT: Hur tog Skrynnik emot det?

– Nu hade han förmodligen bearbetat det här och vetat om det en längre tid, han visste om kravbilden från övriga nationer. Det är bara dumt att spekulera.

TT: Vad får skiftet för konsekvenser för internationell bandy?

– Jag tror att det betyder att vi får lite mer bredd på den internationella organisationen. Jag tror att vi tillsammans kan göra lite saker på ett annat sätt. Jag hoppas vi får till ett större samarbete mellan medlemsnationerna, det tror jag det finns lite bättre förutsättningar för nu när det ser ut som det gör.

Vill arrangera bandy-VM

Sverige har tidigare varit tydligt med att man kommer bojkotta Ryssland tills vidare och inte heller bjuda in landet till några turneringar.

Nästa stora turnering hoppas Gustafsson blir av till våren: bandy-VM på svensk mark.

– Vi tittar på möjligheterna och hoppas inom en väldigt snar framtid vara framme med hur det blir. Vi ser i alla fall att det är viktigt att vi får till ett VM den här säsongen, vi har inte spelat på lång tid på grund av pandemi och annat och nu kom det här eländiga kriget.

TT: Och då är inte Ryssland inbjudet i så fall?

– Nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!