Sverige överlägset i VM-finalen – 12–0

Fjärde raka guldet är säkrat. Det blev ren utklassning när Sverige slog Norge med 12–0 i VM-finalen i bandy. –Det smakar bra, säger skyttedrottningen Tilda Ström till SVT

Jublande svenskor firar ett av alla mål i VM-finalen.

Bandy2022-03-27 16:27

Norge hade som väntat inget att sätta emot i matchen om guldet i bandy-VM.

Norskorna höll emot i 17 minuter. Sedan tog den svenska målfesten fart. Matilda Svenler sköt det första målet. Tio minuter senare stod det 4–0 och i halvtid hade ytterligare två bollar, fram till 6–0, hamnat bakom den norska målvakten Stina Emelie Pedersen.

Norge hade två ramträffar och missade en straff i den första halvleken. Närmare än så kom aldrig norskorna.

Trots avslaget tempo i den andra halvleken när matchen redan var avgjord gjorde Sverige ytterligare sex mål.

Villa Lidköping-stjärnan Tilda Ström gjorde tre mål i finalen och blir därmed VM:s skyttedrottning med 13 fullträffar.

Det är hennes andra VM-guld, första på hemmaplan.

– Det är klart att första VM:et är speciellt, men med dem här på läktarna är det en obeskrivlig känsla, säger Tilda Ström om publikstödet till SVT.

Sverige har vunnit alla dam-VM i bandy sedan starten, förutom 2014, då Ryssland vann. Men VM i Åby utanför Växjö blev rumphugget.

När ryskorna stoppades på grund av invasionen av Ukraina saknades en riktigt stark motståndare för Sverige.

Blågult vann till exempel grundseriematchen mot Norge med 7–1 och var storfavorit inför finalen.

För målvakten Pernilla Elardt-Östh blev VM-finalen karriärens sista match. Förra helgen tog hon SM-guld med Villa Lidköping. Nu slutar hon.

– Att vinna SM-guld och VM-guld inom loppet av två veckor, jag kan inte tänka mig ett bättre avslut, säger hon till SVT.

Moa Friman jublar med Ida Friman och Linnea Larsson efter ett av målen mot Norge.