Tjusts snabba förvandling: "Finns två huvudanledningar"

Tjust Bandy har genomgått en snabb förvandling. Förra säsongen var man distanserad tabelljumbo i division ett nu ligger man överraskande tvåa med bara tre förluster på 13 omgångar. - Det har fungerat riktigt bra nu på slutet, och det har börjat snackas bandy rejält i bygden nu, säger Tjusttränaren Thomas Fransson inför kvällens match borta mot Stjärnan.

Inte många trodde att Tjust Bandy skulle bli ett topplag i division ett - men det är precis vad de har blivit. Tjust är tvåa i tabellen. Foto: Ossian Mathiasson

Inte många trodde att Tjust Bandy skulle bli ett topplag i division ett - men det är precis vad de har blivit. Tjust är tvåa i tabellen. Foto: Ossian Mathiasson

Foto:

Bandy2017-01-27 16:18

Åt serieledande Åby/Tjureda (25 poäng) finns inget att göra med bara fem omgångar kvar att spela. Åby är i en klass för sig och lär inte förlora någon match överhuvudtaget på hela säsongen, men där bakom ligger Tjust på 17 poäng, Skirö 16, Malmbäck 16 och Målilla 15 poäng och tampas om andraplatsen.

- Andraplatsen är i sig inget vi siktar på. Det viktigaste är att vi har gjort ett bra avstamp inför framtiden och att vi fortsätter att spela en bra bandy, säger Thomas Fransson.

Hur kommer det sig att ni har förbättrat er så markant på så kort tid?

- Det finns framförallt två huvudanledningar. Den största är målvaktsbiten. Förra säsongen hade vi ibland sådan kris att vi tvingades kasta in en utespelare i mål och vi visste redan på förhand att vi skulle förlora matcherna.

- Den andra är att vi var nästan en helt ny trupp förra säsongen efter att flera tongivande spelare hade lagt av. Det tar tid att spela ihop ett nytt lag och nu en säsong senare börjar vi att bli samspelta.

Tjusttränaren tänker framförallt på Martin Lyngell och Anders Davidsson, två av Tjust Bandys bästa spelare säsongerna dessförinnan. Dessa förgrundsfigurer har den här säsongen ersatts av Maxim Pyanov, Stanislav Klyushanov och Kristian Weineholm.

- Tre mycket bra spelare på den här nivån, och så har vi ju dessutom lyckats krydda det hela med "X:et" (Stefan Erixon, en av Sveriges bästa spelare genom tiderna), vilket har gjort att det snackas bandy i bygden som aldrig förr.

Starkast möjliga lag

Tjust har två segrar av två möjliga mot Stjärnan, tabellsexa med nio poäng, den här säsongen; 63 och 87.

- Vi förväntar oss att möta ett revanschsuget Stjärnan. De är nog sura för att vi lyckades vända 47 till 87 mot dom senast.

Tjust, som senast vann hemma mot Månsarp med 61, kommer till spel med starkast möjliga lag. Vem som vaktar målet, Emil Paulin Ström eller Daniel Wärn, bestämdes efter torsdagskvällens träning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!