Torneklint om VM i Ryssland: "SvÄr situation"

Sent pĂ„ mĂ„ndagskvĂ€llen togs konflikten mellan Ryssland och Ukraina till en ny nivĂ„. PĂ„ tisdagen presenterade Svenska bandyförbundet sin trupp till VM i Ryssland om en mĂ„nad. –Man fĂ„r faktiskt ta beslutet vĂ€ldigt nĂ€ra avresa. Det enda vi vet Ă€r att vi inte vet, sĂ€ger sportchefen Karin Torneklint till TT.

Karin Torneklint. Arkivbild.

Karin Torneklint. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Bandy2022-02-22 11:06

PĂ„ mĂ„ndagen förklarade Rysslands president Vladimir Putin utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina som sjĂ€lvstĂ€ndiga territorier – och beordrade in ryska "fredsbevarande styrkor" i omrĂ„det.

Har möten konstant

Utrikesdepartementet avrĂ„der frĂ„n resor till vissa omrĂ„den i Ryssland pĂ„ grund av konflikten – men inte i nulĂ€get till den region dĂ€r bandy-VM ska arrangeras, i staden Syktyvkar i Komi-regionen.

– Vi har möten konstant om det. Vi jobbar pĂ„ framĂ„t för att se hur sĂ€kerhetslĂ€get ser ut allt eftersom. Men vi tog ut truppen utifrĂ„n gĂ„rdagens lĂ€ge, berĂ€ttar Karin Torneklint, sportchef vid Svenska bandyförbundet.

Herrarnas VM har inte blivit av varken 2020 eller 2021. Utöver mĂ€sterskapet 2022 Ă€r det Ă€ven ett svenskt P17-lag som har en turnering i Ryssland – vilket ocksĂ„ behöver ses över med tanke pĂ„ sĂ€kerhetslĂ€get.

– Det Ă€r en styrelse- och sĂ€kerhetsfrĂ„ga. Och för P17-laget ska vi ha förĂ€ldramöte ocksĂ„. Det Ă€r en jĂ€ttesvĂ„r frĂ„ga, sĂ€ger Torneklint.

"SvÄrt att veta rÀtt eller fel"

LÀget var anspÀnt redan innan gÄrdagens besked, men truppen har tagits ut pÄ grund av att man behöver vara förberedd pÄ att mÀsterskapet blir av, enligt sportchefen.

Spelarnas sÀkerhet Àr prioritet, sÀger hon.

– Vi vet inte vad vi tycker, i och med att det rör pĂ„ sig hela tiden. Man fĂ„r faktiskt ta beslutet vĂ€ldigt nĂ€ra avresa... det enda vi vet Ă€r att vi inte vet nĂ„got.

Torneklint, som började pÄ bandyförbundet i december men som haft förbundskaptensrollen inom friidrotten i mÄnga Är, sÀger att dilemmat Àr nytt för henne.

– Det hĂ€r Ă€r ingen vanlig situation, ingen som jag nĂ„gonsin har varit i. Det Ă€r svĂ„rt att veta vad som Ă€r rĂ€tt eller fel, vad man ska göra.

– Vi fĂ„r bestĂ€mma utifrĂ„n hur det utvecklar sig, sĂ€ger hon.

Fotbollens VM-playoff i fara

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina kan innebÀra fler förÀndringar i sportkalendern. Finalen i Champions League-fotbollen, som ska spelas i Sankt Petersburg den 28 maj, kan flyttas pÄ grund av den sÀkerhetspolitiska situationen, enligt uppgifter i brittiska medier.

Nu vill Àven Polen flytta sin VM-playoffmatch mot Ryssland, enligt landets idrottsminister Kamil Bortnichuk.

– Om det inte godkĂ€nns kommer vi fundera pĂ„ vad vi ska göra. Jag tycker inte att polska idrottare borde Ă„ka till Ryssland i en sĂ„n hĂ€r situation, sĂ€ger han till polska Radio 24 enligt sport24.ru.

Hur Sveriges VM-kval pÄverkas Àr oklart. Om Sverige vinner mot Tjeckien och Ryssland samtidigt vinner mot Polen sÄ vÀntar en match mot Ryssland pÄ bortaplan för BlÄgult. Till Aftonbladet sÀger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att man kommer att invÀnta ytterligare direktiv frÄn Fifa, Uefa och myndigheter.

– Vi skickar inga spelare och ledare nĂ„gonstans om vi inte kan ha garanti för sĂ€kerhet och det Ă€r inget undantag i det hĂ€r fallet, sĂ€ger han.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!