Villa tog nytt SM-guld: "Helt otroligt"

Villa Lidköping försvarade sitt SM-guld i finalen mot AIK och är svenska mästare i bandy för andra gången någonsin på damsidan. –Helt otroligt, jag vet inte vad jag ska säga, säger Sanna Gustafsson i SVT.Matchen slutade 4–0.

Villa Lidköpings lagkapten Agnes Ögren med bucklan jublar med lagkamraterna efter segern mot AIK i damernas SM-final på Studenternas IP i Uppsala.

Bandy2022-03-19 13:34

Villa Lidköping kopplade ett grepp om matchen redan efter åtta minuter då de fick straff. Där gjorde Sanna Gustafsson inga misstag och gav sitt lag en 1–0-ledning.

Men sedan skulle det dröja dryga 22 minuter innan nästa mål kom.

Efter drygt 30 minuter utökade Villa Lidköping sin ledning till 2–0 genom Tilda Ström. Precis innan halvtid fick Villa Lidköping ytterligare en straffchans men där var AIK:s målvakt Ella Ahrnberg framme och räddade.

Försvarade SM-guldet

De regerande mästarna gick in till halvtidsvila med en 2–0-ledning.

I andra halvlek skulle Villa Lidköping komma att utöka sin ledning två gånger om och trots chanser i andra för AIK så kom de aldrig riktigt nära.

– Helt otroligt, jag vet inte vad jag ska säga. Det är helt sjukt, säger Villa Lidköpings Sanna Gustafsson.

De regerande mästarna hade därmed försvarat sitt SM-guld då de vann matchen med 4–0.

"Nollade AIK"

– Vi har jobbat stenhårt sedan vi var i Uppsala och tog guldet förra året, säger Villas Matilda Svenler till SVT.

Villa, som tog ett historiskt första guld förra året, är svenska mästare för andra gången någonsin på damsidan.

– Vi nollade AIK, helt otroligt. Det är riktigt kul, säger Gustafsson.

Senast AIK blev svenska mästare var 2014 och de spelade SM-final senast 2018.

Kritik mot isen

Men ett störningsmoment som fanns under damernas SM-final var isen.

Redan i halvlek var Villastjärnan Tilda Ström kritisk mot isen och menade att det inte gick att driva bollen alls.

– Isen är i princip ospelbar. Det gäller att lyfta bollen, bort från farligt territorium, sade hon i SVT i andra halvlek.

– På uppvärmningen kändes den helt okej, men nej. Den var inte spelbar, säger Villas Matilda Svenler till SVT efter guldet var säkrat.

Fakta: Damernas svenska mästare senaste fem åren

2022: Villa Lidköping BK

2021: Villa Lidköping BK

2020: Västerås SK

2019: Västerås SK

2018: Skutskärs IF