Barcelona sparkar Valverde – Setien tar över

Tränaren Ernesto Valverde får lämna Barcelona.

Quique Setién tar över.

Beslutet togs efter ett fyra timmar långt ledningsmöte.

13 januari 2020 15:59

Spanska medier var snabbt ute med uppgiften att Valverdes tid i klubben var på väg mot sitt slut. Strax före midnatt kom också den officiella bekräftelsen att Valverde gjort sitt och Setién, tidigare i Real Betis, tar över.

Valverde blir den förste tränaren som får lämna klubben mitt under säsongen sedan Louis van Gaal sparkades i januari 2003.

Ligavinnare två gånger

Valverde, 55, tog över Barcelona 2017 och ledde klubben till ligagulden 2018 och 2019. Trots framgångarna och det faktum att Barcelona just nu toppar den spanska ligan får Valverde gå. 2–2 mot bottenlaget Espanyol och förlusten mot Atlético Madrid i semifinalen i den spanska supercupen fick klubbledningen att fatta beslutet. Men djupare, bakomliggande orsaker är att Barcelona misslyckades i Champions League förra säsongen och inte spelar en tillräckligt attraktiv fotboll med klubbens mått mätt.

I ett officiellt uttalande från klubben andas ett önskemål om en offensivare fotboll med större bollinnehav.

Om valet av Setién skriver Barcelona:

"Setién är en av de mest erfarna tränarna i spansk fotboll. Genom hela sin karriär har han varit en förespråkare för en fotboll baserad på bollinnehav och offensiv, som varit attraherande för fansen."

Iniesta kritisk

Setién, 61, har skrivit på ett kontrakt till och med den 30 juni 2022. Han leder laget redan mot Granada hemma på Camp Nou på söndag.

Tidigare under måndagen riktade förre Barcelona-stjärnan Andrés Iniesta kritik mot klubben. Han tycker att Ernesto Valverde behandlats orättvist.

"Barça" har varit i kontakt med Iniestas tidigare lagkamrat Xavi om att ersätta Valverde och Iniesta gillar inte den uppkomna situationen.

Det är lite fult av Barcelona, om allt det här är sant. Det måste alltid finnas respekt för den nuvarande tränaren, säger mittfältaren, numera i japanska Vissel Kobe, till spanska radiokanalen Onda Cero.

Spanska medier skrev att Xaxi, för tillfället tränare i qatariska Al Sadd, inte kommer att tacka ja till ett eventuellt Barçajobb förrän efter säsongen och att klubben letar efter en tillfällig lösning.

Den tillfälliga lösningen heter Quique Setién?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters