Stjärnskottet gör succé efter tragedin

2011 gick fadern och farföräldrarna bort i Fukushima-katastrofen. Nu gör kastaren Roki Sasaki historisk succé i den japanska basebolligan. 20-åringen har redan hunnit med att kasta en "perfekt match", vilket inte hänt i landet på 28 år, och var nära att upprepa bedriften i helgen.

20-årige Roki Sasaki är det nya stjärnskottet inom japansk baseboll.

20-årige Roki Sasaki är det nya stjärnskottet inom japansk baseboll.

Foto: AP/TT

Baseboll2022-04-20 11:30

Den japanska basebollpubliken har fått en ny idol sedan 20-årige Roki Sasaki fått ett rejält genombrott.

Sasaki kommer från Iwate-regionen i nordvästra Japan och bär på en tragisk bakgrundshistoria. 2011 kostade tsunamin som ledde till Fukushima-katastrofen livet på hans far och hans farföräldrar samtidigt som barndomshemmet förstördes.

– Smärtan och lidandet därifrån försvinner inte med tiden. Men jag vet att jag kan fokusera på baseboll på grund av det stöd jag har från så många människor. Jag känner ingenting utöver tacksamhet för alla som har stöttat mig, sade Sasaki förra månaden enligt AFP.

– Jag är säker på att det är många barn som inte känner till olyckan. Jag hoppas att de inte tar det för givet att människor som är viktiga för dem kommer att finnas med för alltid, tillade han.

Yngsta japanen någonsin

Tidigare i april kastade "Monstret från Reiwa-eran", som han kallas – gissningsvis på grund av sin enorma fysik (1,91 meter och 85 kilo) – en "perfekt match", vilket innebär att kastaren inte tillåter någon av motståndarlagets slagmän nå en bas. Sasaki var den yngsta japan att någonsin att lyckas med detta.

En prestation som inte har setts i Japan på 28 år och som endast uppnåtts av 23 spelare i den amerikanska högstaligan, MLB. Sasaki stod dessutom för 13 raka strikeouts, ett nytt ligarekord i sig.

Nybörjartur verkar det inte ha handlat om heller då Sasaki var nära att upprepa bedriften för klubblaget Lotte Marines i helgen. Där levererade han åtta perfekta omgångar innan han byttes ut för att skydda hans arm från skador. Två "perfekta matcher" i rad har ingen spelare lyckats med någonsin.

Kastar i 160 km/h

I amerikanska medier beskrivs Sasaki som ett "fenomen" och att fans "knappt kan hålla sig" inför hans förväntade ankomst till MLB. De lär dock få vänta ett tag, då japanska ligaregler kräver att spelare genomför nio säsonger i hemlandet innan de är fria att flytta utomlands.

Japanska lag kan skriva in sina spelare i MLB-klubbar, men då kompensationen för spelare under 25 år är begränsad är det inte många som nappar på det.

Sasoki är nu inne på sin tredje säsong som proffs, men var ett nationellt fenomen redan under gymnasietiden efter att ha kastat "fastballs" i 160 kilometer i timmen.

Även där vidtogs försiktighetsåtgärder. I finalen i en regionsturnering ställdes Sasaki över för att skydda guldgossens arm. Skollaget förlorade matchen och gick därmed miste om chansen att spela nationella mästerskapen, en stor angelägenhet i Japan.

Mycket talar för att Sasakis arm inte kommer att vilas nästa gång det vankas final.

Fakta: Fukushimaolyckan

Den 11 mars 2011 inträffade en jordbävning och tsunami som ledde till en allvarlig kärnkraftsolycka i Fukushima, Japan. Kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi, med sex reaktorblock, var konstruerat för att stå emot jordbävningar och flodvågor, däremot inte flodvågor av höjden som följde på jordbävningen.

Ordinarie elmatning, reservkraft, ställverk samt batterier vid de tre reaktorer som vid tillfället var i drift slogs ut helt. Och trots att all elförsörjning till reaktorerna var utslagen lyckades driftledningen och operatörerna med att i varierande grad upprätthålla kylningen till reaktorerna med hjälp av kylsystem som drevs med ånga som produceras via reaktorn, eller i fallet med reaktor 1 via en så kallad hjälpkondensor. Insatserna var i längden otillräckliga då kylningen slutligen upphörde varpå reaktorerna överhettades med en härdsmälta som följd.

Fukushimaolyckan räknas som den mest förödande kärnkraftsolyckan efter Tjernobylolyckan 1986. Fukushimas slutliga katastrofklassificering räknas enligt INES-skalan i samma klass som olyckan i Tjernobyl.

2016 medgav Japan officiellt att en anställd på det förstörda kärnkraftverket, en man i 50-årsåldern, hade avlidit i cancer till följd av radioaktiv strålning.

Jordbävningen och tsunamivågorna dödade omkring 20 000 människor.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten.


Fakta: Kastare i baseball

+ En pitcher, eller kastares uppdrag är att kasta bollen förbi slagmannen till sin catcher, eller mottagare. Bollen måste färdas inom strikezonen, den yta där slagmannen förväntas kunna slå, för att kastet ska räknas.

+ Kastaren kastar bollen tre gånger per omgång. Lyckas bollen nå mottagaren efter att ha färdats inom strikezonen tre gånger är det en så kallad strikeout.

+ Träffar slagmannen bollen med slagträet blir han löpare och tar poäng genom att ta sig till första, andra eller tredje bas, alternativt genom att slå en homerun och därmed runda samtliga baser på en gång.

+ Kastare kan variera sina kast på många olika sätt. Några av de vanligaste är hårda, raka kast (fastballs), skruvade kast (curveballs) och oförutsägbara kast (knuckleballs).

+ En "hit by pitch" är när kastaren träffar slagmannen på kroppen med sitt kast. Slagmannen får då avancera till första bas. Bedöms kastet vara avsiktligt menat att träffa, vilket ofta leder till bråk, kan kastaren visas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om