Bitter svensk kvalförlust mot Kroatien

Den förlusten sved. Långt in i förlängningen var basketherrarna på väg att ta ett stort kliv mot chansen att nå VM. Då fick Kroatien ordning på sitt skytte – och sänkte Sverige i en riktig rysare. –Jag tycker att vi förlorar matchen, de vinner den inte. Matchen rann oss ur handen. Vi gör dumma misstag, säger Jonas Jerebko till SVT.

Sveriges Jonas Jerebko med bollen i VM-kvalrysaren mot Kroatien.

Basket2022-02-28 21:42

Kroaterna avgjorde i den andra femminutersförlängningen och vann med 105–98. Slutresultatet var extra salt i såren. Vid lika poäng i sluttabellen är Kroatien bättre i inbördes möten – men en enda ynka poäng.

Landslagets 70–64 i fredagens bortamatch i Zagreb gav eko.

Bara några dagar senare visade basketherrarna inledningsvis att den segern inte var en tillfällighet. I halvtid såg grunden ut att vara stabilt lagd för ännu en framgång i returen.

Klar ledning i pausen

Sverige gick till pausvila med 15 poäng upp – 41–26. Ett rejält försprång som inte visade sig vara stort nog.

– Vi spelar jättebra. De får inte ut mycket av sina anfall. Vi stoppar deras stora killar. Det är försvaret som gör det. Det syns att de är obekväma och vi har många hot framåt, sade Ludde Håkanson, 15 poäng i första halvlek, till SVT efter 20 spelade minuter.

Mikko Riipinen, en av de fyra förbundscoacherna, var lite försiktigare med de positiva omdömena efter halva matchen.

– Vi spelar inte superfantastiskt. Vi skjuter inte bra. Försvaret fungerar bra.

Han oro var befogad. Kroatien kom närmare och närmare, i synnerhet tack vare Karlo Matovic som var snudd på ostoppbar i den tredje quartern. Kroatien var bara fem poäng bakom, men då fick Sverige stopp på läckaget och ökade till plus nio.

En bit in i den sista quartern var Kroatien knappt förbi. In till slutsekunderna pendlade ledningen mellan lagen.

Sena kvitteringar

Med fem sekunder kvar petade Kroatien i 79–79 och tog kvaldramat till förlängning.

Med 16 sekunder kvar av den sänkte Goran Filipovic en trepoängare till 88–88 och en andra förlängning väntade.

Sista fem spelade kroaterna smartare och fick dessutom utdelning.

Finland toppar gruppen efter 83–79 borta mot Slovenien. Det var finländarnas andra raka seger mot slovenerna. Sverige hade varit klart för nästa gruppspel vid seger, men ligger nu trea.

Chansen att gå vidare finns kvar. I sommar väntar Slovenien och Finland. De tre bästa lagen i fyrlagsgruppen går vidare.

Basket-VM spelas i Indonesien, Japan och Filippinerna 25 augusti–10 september 2023.