Boston tvingar fram sjunde semifinal i NBA

Boston Celtics lyckades med minimal marginal och i sista sekund rädda sig kvar i NBA-slutspelet.

Bostons Jayson Tatum (till höger) gjorde flest poäng.

Bostons Jayson Tatum (till höger) gjorde flest poäng.

Foto: Michael Laughlin/AP/TT

Basket2023-05-28 05:28

Med 3–2 i matcher var det vinna eller försvinna som gällde för Boston i det sjätte semifinalmötet med Miami Heat. Alla slutspelsmatcher avgörs i bäst av sju.

Boston tog grepp om matchen och ledde i stort sett alla fyra perioder igenom – som mest med 13 poäng. Miami kämpade dock på och lyckades ta sig upp i några poängs ledning ett par gånger, och framför allt i slutminuterna var det gastkramande jämnt.

Med tre sekunder kvar av matchen stoppades Miamis Jimmy Butler under ett trepoängsförsök och fick tre straffar – vilka han också satte och tog Miami förbi Boston från ett underläge på ett poäng till en ledning med ett poäng.

Boston tog därefter timeout och med matchen i gång igen lyckades Derrick White i sista sekund – bokstavligen – med en layup vilket gav Boston två poäng.

Matchen slutade till slut 104–103 till Boston.

Bäst i protokollet blev Bostons Jayson Tatum med 31 poäng.

Den sjunde och avgörande semifinalen spelas natten mot tisdag svensk tid.

Det laget som vinner då tar hem östra konferensens pokal och får möta Denver Nuggets i NBA-final.

Boston är tillsammans med Los Angeles Lakers den NBA-klubb med allra flest mästerskapstitlar i bagaget. De båda lagen har vunnit ligatiteln hela 17 gånger var. Senast Boston spelade en NBA-final var 2010 och senaste gången som Boston tog hem ligatiteln var 2008.

Miami å sin sida har vunnit NBA-titeln tre gånger förut, senast 2013. Senast Miami var i final var år 2020 mot just Lakers.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!