Durant förde USA till nytt basketguld

USA är OS-mästare i basket. Igen. Men trots favoritskapet satt segern långt inne. Frankrike bjöd på hårt motstånd (87–82). –Jag är bara så tacksam för det här laget. Att vi lyckade ta oss hit och göra det vi skulle, säger USA:s Kevin Durant – bäste poänggörare i tre OS i rad.

USA:s Kevin Durant har ett tredje OS-guld.

USA:s Kevin Durant har ett tredje OS-guld.

Foto: Eric Gay/AP/TT

Basket2021-08-07 06:37

Frankrike skrällde och besegrade USA i gruppspelet, och det såg ett tag ut som att turneringen skulle kunna sluta på samma sätt.

USA fick kämpa rejält mot Frankrikes basketherrar, obesegrade under spelen fram till finalen, och kan nu åter titulera sig OS-mästare.

– Vi har varit med om så mycket. Det är första gången som jag har förlorat en match med landslaget, folk tvivlade på oss och länge var det oklart hur laget ens skulle se ut, med covid och allt. Jag är bara så tacksam för det här laget, säger USA:s storstjärna Kevin Durant.

– Vi har gjort en helt fantastisk resa och har skapat band för livet.

Fjärde guldet

Favorittippade USA, som jagade sitt fjärde raka OS-guld, var precis som tidigare under OS i Tokyo något segstartade. Skyttet satt inte som det skulle och försvaret lämnade mer att önska. Dessutom hade man med Frankrikes 2,16-meter långa center Rudy Gobert, längst på planen, svårt att få till spelet under korgen.

– Vi visste att det här laget skulle vara riktigt aggressivt. Vi visste att det skulle bli poäng för dem om vi släppte bollen, de har riktigt duktiga spelare, säger Gobert efter matchen.

– Men om de har någon svaghet så är det under korgen, fortsätter han.

USA:s storstjärna Kevin Durant, som nu har tre OS-guld, blev bäste poängplockare med 29 poäng. Han har gjort flest av USA:s poäng under detta OS, liksom i de två tidigare som han spelat i – Rio 2016 och London 2012.

Liten marginal

Men om det i semin mot Australien var först i tredje perioden som USA riktigt tände till, så kom skiftet nu mycket tidigare och USA skaffade sig en knapp ledning precis i slutet av första perioden.

Däremot lyckades man inte dra ifrån och Frankrike satte ända in i slutet ordentlig press.

Med tio sekunder kvar av matchen ledde USA med 85–82.

Det skulle alltså ha räckt med en fransk trea för att få till en förlängning. I stället såg amerikanerna till att Frankrike drog på sig en foul, och Kevin Durant kunde från strafflinjen utöka ledningen till 87–82, vilket också blev slutresultatet.

Det var tredje gången som Frankrikes herrar fick nöja sig med silver – även 2000 och 1948 besegrades man av USA i finalen.

Herrbasketen har funnits med på OS-programmet sedan 1936. USA har misslyckats med att ta hem guldet tre gånger av de 19 som man har medverkat (1980 bojkottade USA Moskvaspelen).

Natten mot söndag, svensk tid, spelare USA:s damer OS-final mot Japan. De har chans till ett sjunde rakt OS-guld.

USA:s Kevin Durant (till vänster) rår inte på Frankrikes Rudy Gobert.
USA:s Kevin Durant (till vänster) rår inte på Frankrikes Rudy Gobert.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!