Efter alla avhopp – hon ska leda landslaget

Flera stjärnor har slutat, andra har lämnat återbud. Hux flux är 22-åriga Klara Lundquist en av "det nya" basketlandslagets mest rutinerade spelare.
–Det känns lite ovant, så klart, men det är en jätterolig utmaning, säger guarden inför EM-kvalet mot Lettland.

Klara Lundquist är helt plötsligt en av de mest rutinerade spelarna i det svenska basketlandslaget. Arkivbild.

Klara Lundquist är helt plötsligt en av de mest rutinerade spelarna i det svenska basketlandslaget. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Basket2021-11-13 07:00

Efter EM-uttåget i somras har stjärnorna Frida och Elin Eldebrink och Kalis Loyd alla slutat i blågult. Louice Halvarsson har inte spelat under sin graviditet i år. Dessutom har Amanda Zahui och Binta Drammeh tackat nej till den här samlingen.

Häromdagen stod det även klart att ytterligare fem spelare, bland andra Nathalie Fontaine och Regan Magarity, lämnar truppen av olika anledningar.

Det är med andra ord mängder av landskamper och mästerskapsrutin som har försvunnit inför EM-kvalpremiären borta mot Lettland på söndag.

– Det är väldigt duktiga spelare – det är tråkigt i sig, så klart. Men å andra sidan är det jätteroligt att vi har det lag vi har just nu, säger guarden Klara Lundquist.

"Växa in i rollerna"

Och nu är alltså hon, vid blott 22 års ålder, en av de mest rutinerade i truppen. Med sina 33 A-landskamper är det bara sex år äldre Ellen Nyström som har gjort fler med sina 34. Att ta ett större ansvar är emellertid ingenting som Lundquist backar för.

– Det känns lite ovant, så klart, men det är en jätterolig utmaning. Med laget måste vi spela ihop oss och bli bättre över tid – och det är samma sak för oss som behöver ta större roller. Både individuellt och lagmässigt måste vi växa in i rollerna, säger hon.

Klara Lundquist kom fram som en supertalang och tillhörde tidigare franska Montpellier. Tidigare i år blev hon klar för Washington i WNBA, men spelar den här säsongen för polska Arka Gdynia.

– Där är det också en stor roll som jag har fått ta. Det är en utmaning för mig – att ta ett stort ansvar i att leda laget, sätta upp bra spel och vara en ledande pointguard, helt enkelt.

Hon åkte på en lättare hjärnskakning förra veckan, men säger att det "inte ska vara några problem" att spela i Riga på söndag.

Fyra coacher

Det är inte bara på spelarsidan som det på många sätt är nytt. Förbundskaptenen Marco Crespi tackade också för sig efter EM – och nu är det i stället fyra coacher som leder landslaget: Irene Otamiri, Robin Sandberg, Kevin Taylor-Lundgren och David Visscher.

En ovanlig lösning som Klara Lundquist initialt är nöjd med.

– Jag tycker det är jättemodigt av förbundet och organisationen att våga satsa på svenska coacher och på den här typen av ledarskap. Jag har stort förtroende för alla fyra coacher – jag har haft både Robin och Kevin i ungdomslandslag, och alla verkar jätteduktiga.

– Jag känner att vi har börjat en resa nu med det här laget som är väldigt inspirerande, och det är kul att vara med på den.

Fakta: EM-kvalet

EM-kvalet består av åtta fyrlagsgrupper och två trelagsgrupper. I Sveriges grupp ingår Lettland och Israel. Sistnämnda är dock redan klart för mästerskapet i egenskap av värdnation.

Alla gruppettor och de fyra bästa grupptvåorna går till EM 2023. Sverige är topprankat i sin grupp.

"Det kommer bli en väldigt tuff match, vi kommer dit som underdogs. Vi har bara en veckas förberedelser, den här resan har precis börjat nu, och det kommer kanske ta lite tid innan vi har spelat ihop oss", säger Klara Lundquist inför premiären borta mot Lettland.

Sveriges matcher i kvalet:

2021:

Lettland (borta) 14 november.

2022:

Israel (hemma) 24 november.

2023:

+ Lettland (hemma) 9 februari.

+ Israel (borta) 12 februari.


Fakta: Truppen till EM-kvalet mot Lettland

Abigail Asoro, guard, A3 Umeå, 2 A-landskamper

Matilda Claesson, guard, Södertälje, 1 A-landskamp

Ida Fredriksson, guard, Högsbo, debutant

Elin Gustavsson, forward, Hainaut (Frankrike), 3 A-landskamper

Rakel Gyberg, forward, Norrköping, debutant

Paulina Hersler, forward, Besiktas (Turkiet), 18 A-landskamper

Lovisa Hjern, guard, Saarlouis (Tyskland), 4 A-landskamper

Sofia Hägg, guard, Luleå, 3 A-landskamper

Emma Johansson, center, Wetterbygden, 11 A-landskamper

Klara Lundquist, guard, Arka Gdynia (Polen), 33 A-landskamper

Ellen Nyström, forward, Luleå, 34 A-landskamper

Elsa Paulsson Glantz, forward, Östersund, debutant

Tilda Trygger, forward, AIK, debutant

Josefin Vesterberg, forward, Luleå, 26 A-landskamper

Fanny Wadling, forward, Luleå, 3 A-landskamper

Mathilda Ågren, forward, Helsingborg, debutant

Ellen Åström, guard, Södertälje, 10 A-landskamper

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!