Experten om Jerebko: "Chockad och förbannad"

Basketexperten Nina Baresso tycker att det är rätt att Jonas Jerebko stoppas från basketlandslaget. Samtidigt dömer hon ut Jerebkos klubbval. –Han är ju en förebild, han vet ju vad som pågår i världen. Det kan ju inte komma som en chock för honom, att det råder krig, säger Baresso.

Jonas Jerebko. Akrivbild.

Jonas Jerebko. Akrivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Basket2022-03-31 13:32

Jonas Jerebko blev presenterad på onsdagen av sin nya klubb CSKA Moskva. I ett uttalande sade svensken att "det är en ära att gå till en sådan historisk klubb som CSKA" – valet möttes sedan av kritik.

– Jag blev chockad. Först trodde jag att det var ett tidigt första april-skämt. Men sen visade det sig vara sant. Då blev jag chockad och förbannad, mer förbannad än chockad, säger Nina Baresso, expert på Radiosporten, och fortsätter:

"Enda beslutet som fanns att ta"

– Har man en sån position i ett landslag som han har, då måste man tänka om sina beslut och ta bra val så att konsekvenserna inte blir förödande, som det kommer bli för honom nu. Idrottsmän flyr från Ryssland, de lämnar för de har moral och värderingar och då ska vår främsta idrottsman skriva på och göra tvärtom vad alla andra gör.

Nu har Svenska basketförbundet meddelat att Jerebko stoppas från landslagsspel.

– Det är det enda beslutet som fanns att ta. Det fanns inget annat beslut, i min värld iallafall. Speciellt inte när förbundet gjort att ställningstagande att stötta Ukraina, då kan vi inte ha spelare som gör tvärtemot, säger Baresso.

"Vi har fler stjärnor"

Baresso tror inte att vi kommer att få se 35-årige Jerebko i landslaget igen.

– Jag har väldigt svårt att se att han skulle kunna representera Sverige igen efter det här. Men jag vet ju inte hur diskussionerna går i förbundet. Det är ju inte säkert att Jonas vill efter beslutet som Sverige har tagit.

TT: Tror du att det här påverkar svensk basket negativt?

– Nej, med tanke på att de tar rätt beslut. Hade de inte gjort det hade det varit förödande för svensk basket. Vi har fler stjärnor som kommer komma fram och som kommer bära det här landslaget. Men det är klart, det är aldrig bra att få uppmärksamhet på det här sättet.

Nina Baresso. Arkivbild.
Nina Baresso. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!