Experten om rasismen: "Inte gjort tillräckligt"

Amanda Zahui kritiserar Svenska basketbollförbundet för rasism – men förbundet hävdar att man jobbar med frågan dagligen. –Då har man inte gjort det tillräckligt bra, säger förra stjärnan Nina Baresso till TT.

Basketstjärnan Amanda Zahui slutar i landslaget efter anklagelser om rasism och en otrygg miljö. Arkivbild.

Basketstjärnan Amanda Zahui slutar i landslaget efter anklagelser om rasism och en otrygg miljö. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Basket2023-10-24 17:09

Det var i måndags kväll det överraskande beskedet kom att 30-åriga stjärnan och Israelproffset Amanda Zahui slutar i landslaget.

Zahui anförde flera orsaker till SVT, bland annat att förbundet inte hörde av sig när Hamas blixtangrepp mot Israel inleddes, men också rasism:

– Det är mycket man svept under mattan, med rasism, saker som inte ska sägas och ignoranta saker. Förbundet har inte haft vår rygg, sade Zahui.

Förra landslagsstjärnan Nina Baresso, expertkommentator på Radiosporten, säger att förbundet måste ta tag i frågan.

– Vi har ju hört att rasism funnits även tidigare, Kalis Loyd för något år sedan som indikerade på samma saker. Förbundet säger att de jobbar mot det här, men det finns fortfarande spelare som känner av det. Då har man inte gjort det tillräckligt bra.

Kalis Lloyd kritik kom 2021 i samband med SVT:s serie "Blågula hjältar".

"Ett bakslag"

Nina Baresso har själv upplevt det hon kallar för "kulturkrockar".

– Men det här var på 90-talet, man hade önskat och hoppats att utvecklingen hade gått ännu längre framåt. Det här är ett bakslag, säger Baresso.

TT: Hur tycker du att förbundet borde agera?

– Jag tycker att man ska gå till botten med det, det är ganska allvarligt. Med tanke på att Amanda är en förebild för så många ungdomar så är det viktigt att man reder ut det här. Ingen spelare ska behöva uppleva det här på den här nivån 2023, säger Baresso och fortsätter:

– Speciellt inte när basketen pratar så mycket om mångfald och att vi är en av få sporter som integrerar så många.

"Jobbar stenhårt"

Baresso beklagar att Zahui slutar i landslaget:

– Det är klart att det är jättetråkigt med ett sånt affischnamn som väljer att sluta, speciellt på de grunderna.

Svenska basketbollförbundets sportchef Lars Johansson tycker att det är "supertråkigt" att Amanda Zahui slutar i landslaget, men slår ifrån sig i kritiken mot rasism.

– I mitt samtal med Amanda uttrycker hon egentligen ingen kritik kring hur det är nu kring laget eller coacherna. Jag tolkar det som hon samlar ihop händelser eller känslor under hela hennes tid i landslaget sedan ungdomstiden.

– Vi jobbar stenhårt med de här frågorna för att de inte ska förekomma, vi har ett värdegrundsarbete där vi gör ett bra jobb och där vi vill ha nolltolerans. Jag köper inte att vi inte gör tillräckligt, säger Johansson till TT.

Nina Baresso. Arkivbild.
Nina Baresso. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!