Griner har påbörjat straffet i Ryssland

Amerikanska basketstjärnan Brittney Griner har påbörjat sitt nio år långa straff för narkotikainnehav i en rysk straffkoloni. "Hon försöker hålla sig stark", säger hennes advokater.

Brittney Griner har påbörjat sitt nio år långa straff i Ryssland. Arkivbild.

Brittney Griner har påbörjat sitt nio år långa straff i Ryssland. Arkivbild.

Foto: Evgenia Novozhenina/AP/TT

Basket2022-11-17 23:48

Dubbla OS-mästaren Griner greps i februari på en flygplats i Moskva med cannabisolja i bagaget. I augusti dömdes hon till nio års straffarbete för narkotikainnehav.

Nu har stjärnan börjat avtjäna sin dom på en straffkoloni i Mordvinien, cirka 35 mil öster om Moskva. Detta efter att rysk domstol i oktober avslog hennes överklagan.

Griners advokater har besökt henne:

"Brittney mår ungefär så bra som man kan förvänta sig och försöker hålla sig stark samtidigt som hon anpassar sig till sin nya miljö", säger advokaterna i ett uttalande.

USA:s regering har arbetat för Griners frisläppning i månader. President Joe Biden sade förra veckan att han hoppas att hans ryske motsvarighet Vladimir Putin kan vara mer öppen för förhandling när det amerikanska mellanårsvalet nu är över.

– Min förhoppning är att Putin kommer vara mer öppen för diskussion med oss när valet nu är över och mer villig att prata allvar om ett fångutbyte, sade Biden.

Ett möjligt byte kan bli mot vapenhandlaren Viktor Bout som avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff i USA och går under smeknamnet "Dödens köpman".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!