Griner njuter av friheten – planerar comeback

Frisläppta basketstjärnan Brittney Griner njuter av friheten hemma i USA. I sitt första offentliga uttalande efter fångutväxlingen gör hon också klart att hon tänker återvända till basketplanen den här säsongen.

Bild från en video publicerad av ryska myndigheter när Brittney Griner lämnade Ryssland. Arkivbild.

Bild från en video publicerad av ryska myndigheter när Brittney Griner lämnade Ryssland. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Basket2022-12-16 17:31

På sitt Instagramkonto skriver Griner bland annat:

"Det känns så skönt att vara hemma! De senaste tio månaderna har varit en kamp. Jag grävde djupt för att hålla hoppet uppe och det var kärleken från så många av er som hjälpte mig. Från djupet av mitt hjärta vill jag tacka alla för er hjälp".

För drygt en vecka sedan kom beskedet att Griner hade släppts från ryskt fängelse via en fångutväxling där USA släppte den ökände vapenhandlaren Viktor But.

Nio års fängelse

Den 32-åriga dubbla OS-guldmedaljören Griner, av många ansedd som världens bästa basketspelare, hade dömts till nio års fängelse för narkotikabrott efter att ha fastnat i en flygplatskontroll i februari med cannabisolja i sitt bagage.

När hon släpptes hade hon suttit tio månader i ryskt fängelse. Hon landade i San Antonio förra fredagen.

I sitt Instagraminlägg tackar hon en mängd personer, däribland sin fru Cherelle Griner och sin familj.

Siktar på comeback

Hon tackar också USA:s president Joe Biden för att "du tog hem mig" och skriver att hon gärna hjälper Biden i hans arbete med att få hem andra amerikanska medborgare från ryskt fängelse.

"Jag tänker använda min plattform för att göra vad jag kan för att hjälpa dig".

Griners agent Lindsay Kagawa Colas sade häromdagen till ESPN att hon inte visste om stjärnan skulle återuppta sin basketkarriär.

Nu gör Griner klara besked – det tänker hon göra:

"Jag vill också göra en sak väldigt klar, jag tänker spela basket i WNBA-laget Phoenix Mercury den här säsongen", skriver hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!