Griners överklagan avslĂ„s – kvar i Ryssland

Basketspelaren Brittney Griners överklagan av sin nioÄriga fÀngelsedom i Ryssland avslÄs av domstol. Griners hopp stÄr nu till att USA och Ryssland nÄr en överenskommelse.

Brittney Griner var med pÄ videolÀnk nÀr hennes överklagan togs upp i rÀtten.

Brittney Griner var med pÄ videolÀnk nÀr hennes överklagan togs upp i rÀtten.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Basket2022-10-25 14:33

PÄ videolÀnk frÄn arbetslÀgret dÀr hon hÄlls fÀngslad fick Griner Àn en gÄng lÀgga fram sitt fall för den ryska domstolen.

– Jag hoppas verkligen att rĂ€tten Ă€ndrar den hĂ€r domen för det har varit vĂ€ldigt, vĂ€ldigt pĂ„frestande och vĂ€ldigt traumatiskt, sade hon.

Men rÀtten gick inte pÄ 32-Äringens linje och avslog överklagan. Det slogs dock fast att varje dag Griner suttit frihetsberövad mellan gripandet och rÀttegÄngen ska rÀknas som en och en halv dag.

Spelade i Ryssland

Griner var, precis som tidigare Är, i februari pÄ vÀg till sitt ryska lag för att spela i den ryska ligan under WNBA:s sÀsongsuppehÄll. Men inget annat blev som vanligt med den hÀr sÀsongen.

Fyra behÄllare med cannabisolja i bagaget stÀllde hela vÀrlden pÄ Ànda för den dubbla OS-guldmedaljören. Griner greps pÄ flygplatsen och dömdes till nio Ärs fÀngelse, som hon just nu avtjÀnar i ett arbetslÀger.

Hennes advokater menar att straffet var för strÀngt dÄ personer som dömts för liknande brott fÄr omkring fem Ärs fÀngelse och ungefÀr en tredjedel av dem beviljas villkorlig frigivning. Domen överklagades dÀrför men enligt hennes advokater var Griner inte instÀlld pÄ ett mirakel (en friande dom), men hoppades att fÄ straffet kortat.

Griner har hÀvdat att hon inte visste att det hon gjorde var olagligt och att cannabisoljan Àr utskriven av lÀkare.

USA:s president Joe Biden har tidigare sagt att fÀngelsedomen mot Griner "Àr en pÄminnelse av vad vÀrlden redan vet: att Ryssland felaktigt fÀngslat Brittney".

Stöttas av lagen

Stödet för Griner har varit stort i USA.

Precis efter den första domen, före WNBA-matchen mellan Connecticut och Phoenix, möttes bÄda lagen vid mittlinjen. DÀrefter stÀllde sig spelare och trÀnare med armarna runt varandra under tystnad. Tystnaden varade sedan i 42 sekunder. Griner spelade i just tröjnummer 42 i Phoenix.

Och nĂ€r USA inledde VM med att besegra Belgien med 87–72 valde de amerikanska spelarna att hedra sin lagkompis. Ingen i laget bar tröja nummer 15, för att visa respekt för Griner.

Enligt AP har ett fÄngutbyte mellan Ryssland och USA diskuterats, dÀr Griner och landsmannen Paul Whelan, som dömts till 16 Ärs fÀngelse för spioneri, ska bytas mot vapenhandlaren Viktor Bout som sitter fÀngslad i USA. Ryssland har sagt sig villiga att förhandla men Àn sÄ lÀnge har inga detaljer offentliggjorts.

Skarpt uttalande

Vita huset reagerar pÄ dagens utslag med ett skarpt formulerat uttalande frÄn den nationelle sÀkerhetsrÄdgivaren Jake Sullivan.

"Vi Àr medvetna om nyheten frÄn Ryssland att Brittney Griner kommer att fortsÀtta att vara olagligt fÀngslad under outhÀrdliga omstÀndigheter efter att ha tvingats genomgÄ ytterligare ett skenrÀttsligt förfarande i dag. President Biden har varit vÀldigt tydlig med att Brittney borde slÀppas omedelbart. Under de senaste veckorna har Biden-Harris-administrationen fortsatt att engagera sig med Ryssland genom alla tillgÀngliga kanaler och göra allt för att fÄ hem Brittney sÄvÀl som för att stödja andra amerikaner som fÀngslats i Ryssland, inklusive medfÄngen Paul Whelan. Presidenten har visat att han Àr villig att gÄ extra lÄngt och fatta tuffa beslut för att ta hem amerikaner, vilket hans administration framgÄngsrikt har gjort frÄn lÀnder runt om i vÀrlden. Administrationen hÄller regelbunden kontakt med representanter för familjerna och vi fortsÀtter att beundra deras mod med tanke pÄ dessa ofattbara omstÀndigheter."

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om