Historisk vändning – Luleå mästare igen

Sjunde SM-guldet på åtta år. Luleås basketdamer är vana vid att vara bäst i Sverige – men årets finalseger var något alldeles extra. Aldrig tidigare har en klubb vänt 0–2 till 3–2 i en finalserie.

Luleå är svenska mästare i basket efter en mäktig vändning till 3–2 i matcher i finalserien mot Alvik.

Luleå är svenska mästare i basket efter en mäktig vändning till 3–2 i matcher i finalserien mot Alvik.

Foto: Jessica Gow/TT

Basket2021-04-27 22:17

När det väl kom till kritan, när allt skulle avgöras, var det inget snack om saken.

Luleå körde över Alvik och vann med 91–78.

– Jag är så stolt över laget. Vi jobbade så hårt för att komma tillbaka. Jag älskar de här tjejerna, säger Margaret Lucas, en av de stora profilerna i guldlaget, till SVT.

Besvikelsen i Alvik var förstås enorm. Så nära, men till slut så långt ifrån. Ligasegraren hade tre chanser att avgöra men mötte tre tunga misslyckanden – varav två hemma i Åkeshovshallen.

Desto lyckligare var det i Luleå, svenska mästare 2016, 2017, 2018, 2020 och i år. Åren 2014 och 2015 vann klubben under namnet Northland Basket.

Men det här SM-guldet var "på riktigt". Förra året stoppade pandemin slutspelet och guldet gick till klubben i kraft av seriesegern.

Ledningen skiftade ständigt i den första quartern, som slutade med knapp fördel Luleå.

Sedan kom den finalens första ryck, ett mäktigt sådant när Luleå drog ifrån till 35–25, ett avstånd som hölls (39–29) till pausen trots en kortare svacka när Alvik var nere i minus sex poäng.

Skyttet skillnaden

Janel McCarville, Alviks center och starka returtagare, fick sin tredje foul tidigt i den andra quartern. Den WNBA-meriterade amerikanskan fick riskkalkylera under korgarna med mer än halva matchen kvar.

Skillnaden mellan lagen satt i skyttet.

– Jag tycker att vi har för mycket svackor offensivt, släpper in för lätta bollar i defensiven. Vi får våra skott som vi vill ha, det är bara det att vi måste sätta dem, sade Alviks Paula Juhlin till SVT i halvtid.

Desto mer positiv var Josefin Vesterberg i Luleå.

– Matchen går upp och ned. Vi kanske inte går ut med den aggressivitet vi brukar ha men vi "steppar upp" i andra quartern, säger Josefin Vesterberg i Luleå.

Njöt av stunden

Hon nöjt av stunden och dess allvar.

– Vi spelar med glädje, hjärta och energi.

Det undgick ingen som såg matchen.

Vesterberg sänkte omgående en trea till 42–31. Sedan tog Margaret Lucas, 30 poäng totalt, över showen, vräkte i poäng när Luleå ökade ledningen. Lucas utsågs efteråt till finalseriens mest värdefulla spelare.

Luleå ledde som mest med 29 poäng och hade 70–47 att luta sig mot inför de sista tio effektiva minuterna.

Alvik reste sig i ett sista desperat försök, kröp närmare och närmare. Luleås försprång mer än halverades, var nere i plus tolv när Vesterberg sänkte en matchavgörande trepoängare i ett kritiskt läge.

Alviks Janel McCarvill och Luleås Margaret Lucas (med bollen). Lucas var matchens dominant när Luleå vann SM-guldet.
Alviks Janel McCarvill och Luleås Margaret Lucas (med bollen). Lucas var matchens dominant när Luleå vann SM-guldet.
Fakta. Luleå BBK

Hemmahall: Luleå Energi Arena.

Coach: Robin Sandberg

Mästartruppen: Debora Fernandes Costa, Ellen Nyström, Moa Erlandsson, Felicia Camara-Ponturo, Chioma Nnamaka, Jenny Södersten, Mathilda Åhlberg, Mimmi Hahne, Matilda Ekh, Sandra Hedlund, Tilde Ahlin, Freja Werth, Sanna Ström, Josefin Vesterberg, Margaret Lucas, Allis Nyström.

Aktuellt: Vann den femte och avgörande SM-finalen mot Alvik med 91–78.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!