Jämtland kvitterade SM-finalen efter dramatik

Jämtland bjuder upp till dans i herrarnas SM-final i basket. Efter en dramatisk avslutning tog man sin andra raka seger på hemmaplan (92–89) och utjämnade finalen mot Norrköping till 2–2 i matcher. C J Wilson satte den avgörande trepoängaren med två sekunder kvar.

Det är helt jämnt mellan Jämtland och Norrköping i herrarnas SM-final i basket. Arkivbild.

Det är helt jämnt mellan Jämtland och Norrköping i herrarnas SM-final i basket. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Basket2022-05-03 20:48

Jämtland har aldrig tidigare nått en SM-final i basket, men det märks inte. Trots att Norrköping tog hem de två första matcherna har inte uppstickaren lagt sig platt, och efter två raka vinster i hemmahallen är det åter helt jämnt, 2–2 i matcher i bäst av sju.

Tisdagens match hade det man kan kräva av en final, inte minst en rafflande avslutning. När C J Wilson sänkte en trepoängare med mindre än två minuter kvar, till 88–82, kändes det avgjort. Men Norrköping hittade en väg tillbaka, och med 25 sekunder kvar satte Brandon Tabb sin femte trepoängare för kvällen, till 89–89.

Säsongsbästa från Wilson

Jämtland tog timeout, och satte upp en plan. Bollen skulle till matchens gigant C J Wilson, som fick sköta resten.

– Coachen satte upp ett spel där tanken var att jag skulle få bollen. Vi ville låta matchklockan gå så långt som möjligt, och sedan fick jag läge till ett skott som jag är ganska trygg med, det är något som jag tränar på varje dag. Så det kändes ganska lugnt. Och den satt, säger Wilson till SVT efter matchen.

Wilson väntade och väntade, medan klockan tickade allt närmare full tid. Sedan flög han upp från golvet och pricksköt tre matchavgörande poäng till Jämtland, med bara två sekunder kvar att spela.

Därmed tangerade amerikanen också sitt säsongsbästa med 26 poäng i en match.

– Att få avsluta matchen på det sättet, det var ett väldigt härlig sätt att få avgöra på, säger Wilson.

"Måste få bort honom"

Nu vänder finalserien tillbaka till Östergötland för match i Norrköping på fredag. Match sex spelas sedan i Östersund medan Norrköping har fördel av hemmaplan i en eventuell sjunde och avgörande batalj.

För Norrköping gäller det att ha bättre koll på C J Wilson, medger lagkaptenen Tim Schüberg.

– I dag var han skillnaden. Han sätter tuffa skott, han är bra för sitt lag. Vi måste försöka få bort honom, säger Schüberg till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!