Jerebko redo för VM-kval efter hårdträning i USA

Det långa uppehållet från klubblagsbasketen har eldat på motivationen, konstaterar den före detta NBA-stjärnan Jonas Jerebko. Nu är det bara VM-kvalet och eventuella bud från NBA som intresserar honom. –Det är där jag vill spela, säger han.

Jonas Jerebko, fortfarande klubblös, ser fram emot VM-kvalmatcherna mot Kroatien. Arkivbild.

Jonas Jerebko, fortfarande klubblös, ser fram emot VM-kvalmatcherna mot Kroatien. Arkivbild.

Foto: Kenan Asyali/AP/TT

Basket2022-02-22 15:26

Sedan den förre NBA-spelaren lämnade ryska Chimki under stökiga förhållanden i januari förra året har han inte spelat någon klubblagsbasket.

De få framträdanden Jerebko stått för var i EM-kvalet för Sverige.

Men uppehållet var kanske välbehövligt, säger han inför VM-kvalmatcherna mot Kroatien dit han är uttagen ihop med 17 andra svenskar. Landslagsuppdraget är forwardens enda fastslagna plan för 2022 på basketfronten, hittills.

"Tappade suget"

– Nu är jag väldigt sugen på att spela match. Jag tappade suget lite grann efter Ryssland måste jag säga. Det var inte en jättebra experience, med corona och allt, jag hade låg motivation och så föddes min son och jag var hemma mycket med familjen. Det börjar springa lite i benen nu, säger han.

Konflikten från tiden i Ryssland är ännu inte löst, enligt Jerebko, som tidigare berättat att klubben är skyldig honom miljontals kronor.

De senaste tre månaderna har han bott i USA och tränat på egen hand, med hjälp av en tränare han kom i kontakt med under tiden i Detroit.

– Han har kommit till mig varje morgon klockan sex och så har vi tränat ett par timmar. Kroppen och formen känns hur bra som helst, faktiskt riktigt bra. Däremot har jag inte spelat fem mot fem på ett tag, men jag har ju spelat basket hela mitt liv så det är ju ändå inget nytt.

Erbjudanden från olika klubblag har kommit in, säger han, som berättar att han senast i dagarna tackade nej till ett. Enligt Jerebko är det bara erbjudanden från NBA-slutspelsklara lag som är intressanta.

– Europa känns inte rätt just nu, säger han och fortsätter:

– Jag har några år kvar på högsta nivå och det är där jag vill spela. Men jag åker inte tillbaka och gråter om det inte kommer några erbjudanden nu, säger han.

Den 25:e januari möter Sverige Kroatien på bortaplan i VM-kvalet – och den 28 februari möts lagen igen, men då i Norrköping.

– Jag tycker att vi ska ta och tvåla till dem direkt. Jag vet att vi har väldigt stor chans att slå Kroatien i båda de här matcherna, säger Jerebko.

Videos till NBA-lag

Efter kvalet kommer Jerebkos agent att skicka in videomateriral från matcherna till klubbarna i NBA, men mer än så avslöjar han inte om de pågående diskussionerna.

Förbundscoachen Mikko Riipinen säger att ingen av de som samlats inför VM-kvalmatcherna är "givna" i matchtruppen om tolv spelare, men konstaterar:

– Det är klart att vi inte tagit hit Jonas för att se om han fortfarande håller, syftet är att se hur mycket han kan bidra.

Blågult har inlett VM-kvalet med seger hemma mot Finland och förlust borta mot Slovenien. Slovenien toppar gruppen med två segrar, medan Sverige och Finland har en förlust och en seger vardera.

Kroatien ligger just nu sist med två förluster. De tre bästa i fyrlagsgruppen går vidare till nästa kvalomgång.

Fakta: Den svenska baskettruppen till VM-kvalet

Denzel Andersson, Charles Barton Jr, Simon Birgander, Tobias Borg, Christopher Czerapowicz, Viktor Gaddefors, Ludvig Håkanson, David Höök, Jonas Jerebko, Alexander Lindqvist, Johan Löfberg, Mattias Markusson, Melwin Pantzar, Jonathan Person, Adam Ramstedt, Tim Schüberg, Nicholas Spires, Felix Terins.


Fakta: Jonas Jerebko

Född: 2 mars 1987 i Kinna.

Längd: 208 cm.

Familj: Hustrun Johanna, tre barn och två hundar.

Klubb: Klubblös.

Tidigare klubbar: Marbo Basket, Plannja Basket, Angelico Biella, Detroit Pistons, Boston Celtics, Utah Jazz, Golden State Warriors, BC Chimki.

Position: Forward.

Övrigt: Draftades av Detroit 2009 och gjorde samma år sin första NBA-match för klubben i mötet med Milwaukee Bucks. Spelade tio år i ligan innan han bestämde sig för att testa spel i Ryssland.

Aktuell: Efter åtta års frånvaro var han i fjol tillbaka i Sveriges landslag i två EM-kvalmatcher. Nu uttagen i truppen till VM-kvalmatcherna mot Kroatien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!