Klart: SM-guld till Luleå

Luleå kan titulera sig svenska mästare i basket. I den fjärde finalmatchen vann laget på bortaplan mot Södertälje med 87–68 och plockade därmed hem SM–guldet med totalt med 3–1 i matcher. –Vi åker ju hem i morgon på morgonen så det blir nog lite kul på hotellet, säger Luleås Fanny Wadling i SVT.

Luleås Ellen Nyström klipper vinnarkorgen efter SM-guldet i basket.

Luleås Ellen Nyström klipper vinnarkorgen efter SM-guldet i basket.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Basket2023-04-28 20:11

Det var en väldigt jämn inledning på den fjärde finalen, som spelades i Södertälje, där inget lag lyckades skapa en poängmässig lucka.

Men inför den tredje perioden gick Luleå upp i en 39–32-ledning. Efter det orkade Södertälje inte ta sig ikapp – vilket innebar att Luleå kunde plocka hem sitt åttonde SM-guld på de senaste tio åren.

– Finalserien i sig så presterar vi inte som vi ska, eller som vi kan. Vi spelar inte vår bästa basket. Det måste man göra mot lag som Luleå – de är jättebra, säger Södertäljes Tilde Ahlin, som gjorde sin sista match i karriären.

Bästa poängplockare i Luleå blev Ellen Nyström som noterades för 19 poäng. Därtill fick Nyström pris som finalens mest värdefulla spelare.

– Hon har varit så sjukt grym, jag är så imponerad. Hon bara kliver in och tar så mycket ansvar. En otroligt bra kapten, säger Fanny Wadling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!