Luleå kvitterade i finalserien

Luleå är på väg att vända SM-finalserien i basket. Efter två raka Alvikvinster har Luleå kvitterat i matchserien och fått till en femte och avgörande match. –Det var jätteskönt att få vinna här hemma och nu ha en chans på SM-guldet på riktigt, säger Matilda Ekh.

Luleås Maggie Lucas och Chioma Nnamaka jublar i den fjärde basketfinalen mot Alvik.

Basket2021-04-25 18:00

I hemmamatchen vann Luleå med 76–66.

Det var poängsnålt inledningsvis men Luleå gick till 16–14-ledning efter en period. I den andra körde hemmalaget ifrån till 39–23 efter ett mycket aggressivt spel och säkert skytte.

– Det var som två olika matcher i dag. Båda lagen kom in med finalnerver, för första gången, och hade svårt att träffa korgen. Men vi orkade hålla spelet uppe och var aggressiva, säger Luleåcoachen Robin Sandberg till SVT.

"Mer aggressiva"

Alvik, som jagar sin allra första SM-titel på damsidan, slarvade och hade ett mycket osäkert skytte. Inte ett enda trepoängsskott satt i korgen under den första halvleken.

– Luleå dikterade spelet, kunde göra snabba poäng och vi lyckades inte minimera läckan, säger Alviks Janel McCarville till SVT.

Pausvilan gjorde dock Alvik gott. I den tredje perioden var det betydligt säkrare spel och tack vare storstjärnan Klara Lundquist knaprade man in till ett sjupoängsunderläge inför den sista perioden.

Då svängde det igen, Luleå drog ifrån, vilade sen stjärnorna och vann matchen med tio poängs marginal.

– Det var försvaret som var skillnaden i dag, vi var mer aggressiva och mer fysiska överlag, säger den 19-åriga talangen Matilda Ekh som svarade för tolv poäng.

Avgörande på tisdag

Poängbäst i matchen var Luleås Maggie Lucas, Luleås enda utländska spelare som kom till laget under säsongen. Hon satte 22 poäng.

Lundquist, som precis valts till ligans mest värdefulla spelare, satte flest poäng i Alvik, 21.

På tisdag spelas den femte och avgörande matchen i Stockholm. Då kan seriesegraren Alvik, som bara förlorade två matcher under grundserien, ta hem sitt första SM-guld. Eller så blir det tabelltvåan Luleå som säkrar sin sjätte titel på åtta år.