Luleås klubbdirektör: "Det blev fel, helt enkelt"

Jonas Jerebko, 35, dök oväntat upp som matchbollsleverantör i Luleå. Nu ångrar basketklubben sitt beslut att bjuda in 35-åringen – som är avstängd från landslaget sedan han spelat för CSKA Moskva. –Det blev fel helt enkelt, säger BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson.

Jonas Jerebko. Arkivbild.

Jonas Jerebko. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Basket2022-11-29 07:57

I ett pressmeddelande skriver klubben att det var ett impulsbeslut att ge Jerebko chansen att leverera matchbollen före uppkast i måndagens hemmamatch mot Norrköping. Samt att beslutet inte var förankrat med resten av klubben.

TT: Hur kunde det bli så fel?

– Vi tog ett spontant beslut och körde bara, det är exakt som vi skrivit i pressmeddelandet, det är inget vi förankrat i klubben. Det togs ett beslut mellan mig och Jonas, säger Mosesson till TT.

TT: Brukar ni fatta den här typen av impulsbeslut innan matcher?

– Det händer alltid saker runt omkring match. Nu råkade Jonas vara på plats, han var där för att titta på matchen.

Tillhört klubben

TT: Vad sade ni till varandra innan matchen?

– Det är inte så att vi hunnit sitta och prata med varandra. Vi pratade bara lite snabbt med varandra, pang pang, lite allmänt om matchen och alltihop, hur vi trodde det skulle gå. Och så blev det det här beslutet.

Jerebko spelade för norrbottningarna för 14 år sedan, då hette klubben Plannja.

– Jag var med och rekryterade honom till Luleå, året innan han blev proffs spelade han i Luleå, säger Mosesson.

I slutet av mars, en månad efter det att Ryssland invaderat Ukraina, skrev Jerebko på för den ryska storklubben CSKA Moskva. 35-åringen blev kvar i den ryska klubben säsongen ut och fick skarp kritik för sitt klubbval, vilket bland annat ledde till att han stängdes av från landslaget.

BC Luleå skriver i pressmeddelandet att de inte står bakom Jerebkos beslut att välja spel med CSKA Moskva i våras och att de tar kraftigt avstånd från Rysslands invasion av Ukraina.

– Det är ett beslut han själv har tagit, det står inte vi bakom, det får han själv prata om, säger Mosesson.

Mosesson avslutar:

– Jag vet vad vår förening står och jobbar för. Tillsammans med SBL (svenska basketligan) har vi haft insamling till Ukraina och vår förening kommer fortsätta jobba med de sakerna. De som känner till vår förening vet vad vi står för.

"Chockerad"

Jerebko blev hyllad av publiken när han presenterades som matchbollsleverantör inför mötet mellan BC Luleå och Norrköping Dolphins (92–81) på måndagen.

Luca Romano, sportchef i Umeå Bskt, reagerade kraftigt på att Jerebko fick en officiell roll i en basketmatch.

– Det här är mina personliga åsikter. Jag har ägnat hela mitt liv åt idrotten och när det finns större saker än idrotten blir jag förbannad. Jag blir chockerad av en sån här grej. Jag förstår inte hur man kan göra så, sade han till Aftonbladet.

Jerebko är klubblös för stunden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!