NBA återupptar slutspelet: "Alla överens"

Efter protester och uppskjutna matcher väljer den nordamerikanska basketligan, NBA, att återuppta slutspelet på lördag. I beslutet följer flera åtgärder för att främja social rättvisa.

LeBron James, till höger, och hans Los Angeles Lakers leder åttondelsfinalserien mot Portland Trail Blazers med 3–1 i matcher. Arkivbild.

LeBron James, till höger, och hans Los Angeles Lakers leder åttondelsfinalserien mot Portland Trail Blazers med 3–1 i matcher. Arkivbild.

Foto: Kevin C. Cox/AP/TT

Basket2020-08-28 19:25

Beskedet om att återuppta slutspelet kommer efter tre dagars bojkott, där lag och spelare gått samman i en protest mot rasism och polisvåld i USA sedan den 29-årige svarta amerikanen Jacob Blake blivit skjuten av polis i Kenosha, Wisconsin.

I ett uttalande säger NBA:s ligachef Adam Silver och Michele Roberts, chef för NBA:s spelarfack, att "samtliga parter gått med på att fortsätta slutspelet", som pausats sedan i onsdags. Då vägrade spelarna i Milwaukee Bucks, med bas i Wisconsin, att spela match fem i åttondelsfinalen mot Orlando Magic för att visa sitt stöd.

I söndags sköts Jacob Blake sju gånger i ryggen inför sina barn men överlevde. Han förlamades och händelsen har lett till bojkotter och uppskjutna matcher i flera andra ligor, däribland ishockeyns NHL och basebollens MLB.

Intensiva förhandlingar

Det var ett tag osäkert om NBA-slutspelet över huvud taget skulle återupptas. Starka röster i några av lagen ville avbryta säsongen helt, men efter intensiva förhandlingar mellan ligan och spelarfacket blev man eniga om att återuppta spelet på lördag.

Samma slutsats blev det i NHL.

I uttalandet från NBA står det att ligan enats om ytterligare åtgärder där NBA ska driva på jämställdhetsarbetet i samhället, sammanfattat i tre punkter:

Ökat valdeltagande

1) Ligan och spelarna ska etablera ett organ som ska jobba för social rättvisa i samhället.

2) I alla städer där det lokala NBA-laget äger eller kontrollerar arenan, ska man jobba för att den ska användas som vallokal så att personer som är i riskgrupper för covid-19 ska kunna rösta på ett säkert sätt.

3) Ligan ska tillsammans med spelarna och tv-rättsinnehavarna skapa reklaminslag för användning i slutspelsmatcher som ska främja politiskt engagemang och deltagande i nationella och lokala val.

Los Angeles-lagen Lakers (med LeBron James) och Clippers ska ha velat avbryta säsongen, men de andra elva kvarvarande lagen i "bubblan" i Orlando önskade fortsätta och till slut kunde man enas.

"Spelarna är bekväma med att fortsätta efter de åtaganden som gjorts", skriver ligan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!