NBA-stjärnans kontrakt värt 1,9 miljarder

1 900 000 000 kronor. Så mycket är basketstjärnan Giannis Antetokounmpos nya kontrakt med Milwaukee Bucks värt, enligt ESPN. Avtalet, en så kallad "supermax extension", är det dyraste i NBA:s historia.

Milwaukee Bucks belönar Giannis Antetokounmpo med nytt jättekontrakt. Arkivbild.

Milwaukee Bucks belönar Giannis Antetokounmpo med nytt jättekontrakt. Arkivbild.

Foto: Mark J. Terrill/AP/TT

Basket2020-12-16 00:20

Giannis Antetokounmpo, som har blivit utsedd till ligans mest värdefulla spelare vid två tillfällen, bekräftar själv förlängningen på Twitter : "Det här är mitt hem, min stad. Jag är välsignad att få vara en del av Milwaukee Bucks de kommande fem åren", skriver han.

I år utsågs 26-åringen även till den bästa försvararen i NBA.

Askungesaga

Giannis Antetokounmpos karriär kan beskrivas som något av en askungesaga.

Hans föräldrar lämnade Lagos i Nigeria för Aten och Grekland 1991. Men även om Giannis, som han ofta kort och gott kallas, föddes i Grekland fick han inte grekiskt medborgarskap förrän han var 18 år. Då han även saknade nigerianskt medborgarskap var han statslös fram tills dess.

Eftersom familjen var papperslös var det svårt med försörjningen. I en intervju med The New York Times från 2013 berättar Giannis om hur han och hans äldre bror Thanasis som barn arbetade om gatuförsäljare för att bidra till familjens inkomster.

– Ibland var kylskåpet tomt. Vissa dagar sålda vi inte något och då hade vi inte pengar till mat.

Upptäcktes som 17-åring

När Giannis var 17 år tipsades en talangscout från NBA om honom då han spelade för Filathlitikos i grekiska division två. Ett drag som resulterade i att han draftades av Milwakuee – och i oktober 2013, 18 år gammal, blev han en av NBA:s yngsta debutanter.

"Detta är ett stort ögonblick för mig och min familj och jag vill tacka (Milwaukee) Bucks för att man tror på oss. Ni tog en risk med oss för åtta år sedan och det känns nu overkligt att sätta mitt namn på ett kontrakt som detta", säger Giannis i ett uttalande på tisdagen, enligt ESPN.

Avtalet sträcker sig över fem år, men går att bryta efter fyra.

Ovanligt kontrakt

Supermax extension är det längsta och dyraste möjliga kontraktet med nuvarande regler för lönetak i NBA. Väldigt få spelare kvalificerar sig dock för supermax då det bland annat finns krav om att ha spelat flera år i samma klubb och att man under de senaste åren har utsetts antingen till ligans mest värdefulla spelare eller bästa försvarare.

Endast fem spelare har tidigare fått supermax-kontrakt: Golden States Stephen Curry, Houstons James Harden, Oklahomas Russell Westbrook, Washingtons John Wall och Portlands Damian Lillard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!