Norrköping vann första basketfinalen

Det svängde rejält i den första SM-finalen i basket. Men till slut slog Norrköping Södertälje med 85–69 – inte minst tack vare sitt utmärkta trepoängsskytte.

Basket2021-05-22 17:46

Norrköping satte hela 53 procent av sina trepoängsförsök, framförallt i den tredje perioden när bortalaget drog ifrån Södertälje,

Terry Larrier satte fem av sju från bakom trepoängslinjen och stod för sammanlagt 22 poäng för Norrköping.

Norrköpings starka skytte blev avgörande i den tredje perioden sedan Södertälje kommit tillbaka in i matchen i slutet av första halvleken efter att ha blivit utspelade i början av matchen.

Storskytten Victor Gaddefors höll länge kvar Södertälje i matchen med sitt spel och stod för 22 poäng, men blev tröttare ju längre matchen gick.

Norrköping fick längre vila inför finalen, medan Södertälje tvingades spela en sjunde och avgörande semifinal mot Jämtland två dagar före den första finalen. Det påverkade orken hos hemmalaget, när Norrköping försökte hålla uppe tempot och gick runt på flera spelare.

– Vi låter oss själva vara trötta. Jag har varit trött i två månader nu, men det spelar ingen roll. Man måste få benen att rulla ändå. Tillåter man sig att bli trött blir man trött, säger Södertäljes kapten Martin Palmblad till SVT.

Den andra finalen spelas i Södertälje på måndag.