Sensationell mästare – då flödade guldskumpan

Norrköping Dolphins är svenska mästare i basket – och det var proppen ur i kväll. Klara 92–78 mot Luleå öppnade buteljerna. Taylor Murray, en av guldhjältarna: –Vi har kämpat hela säsongen för att nå hit, inga trodde på oss, vi var underdogs, men det här är ett härligt gäng, säger hon till SVT.

Norrköping Dolphins firar SM-guldet efter 3–1 i finalserien mot Luleå.

Norrköping Dolphins firar SM-guldet efter 3–1 i finalserien mot Luleå.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Basket2022-04-27 20:09

Luleås basketdamer har näst intill abonnerat på SM-guldet de senaste åren. Sju titlar av åtta möjliga har hamnat i klubbens prisskåp sedan 2014 och klubben gick in i finalserien som jättefavorit.

Grundseriesegern och en tämligen behaglig slutspelsresa fram till finalen talade för en dryg vecka sedan för ännu ett guldfirande.

Men Norrköping Dolphins ville annat.

Skrällsegern i den första finalen i bortahall följdes hemma upp med 2–0 i matcher och en hand på pokalen.

Då vaknade Luleå.

Gasen i botten

Klara 92–75 i söndags var ett styrkebesked i ett pressat läge. Ännu svårare var kvällens uppgift i Stadium arena i Norrköping. Det var vinna eller försvinna – och långt in i matchen såg det ut som om Luleå skulle greja en femte och avgörande final hemma på fredag.

Men Norrköping tryckte på gasen i den fjärde och sista perioden, vann med 92–78 och tog titeln via 3–1 i finalserien.

Lagom till när det verkligen gällde, när det stod och vägde, klev Jaelyn Brown fram. Hon lyckades inte peta i en enda poäng under den första halvleken. När guldhattarna plockades fram stod hon på 19. När Kate Oliver och Taylor Murray samtidigt hade en sån där kväll när det mesta lyckades gick Norrköping inte att stoppa.

Oliver vräkte i trepoängare och stannade på 25 poäng. Murray, vald till finalseriens mest värdefulle spelare, stod för 22.

Den sista perioden vann Norrköping med förkrossande 28–9.

Bria Goss 28 poäng var förgäves för det Luleå som blott förlorade två matcher i grundserien.

SM-guldet är Norrköpings tredje genom tiderna. Det första kom 2000, det andra 2013.

"Så mycket hjärta"

– Vi har så mycket hjärta i det här laget. Jag är så stolt över den här gruppen, säger Rakel Gyberg, en av matchens främsta spelare, med glädjetårar i ögonen.

– Otroligt. Jädrar vad tjejerna är redo. Det känns flera gånger som att vi kan tappa matchen, men vi håller oss kvar. Vi har spelat fler jämna matcher än Luleå den här säsongen och är vana vid det, säger Dolphins coach Kevin Taylor Lundgren till SVT.

Förutom ett efterlängtat guld och en festkväll fick han också ett löfte av stjärnan Taylor Murray:

– Jag kommer tillbaka nästa säsong om Kevin vill det, säger hon.

Norrköping Dolphins har chansen att ta dubbla SM-guld. Herrarna är mitt uppe i en finalserie mot Jämtland. Norrköping vann den första finalmatchen och final 2 i bäst av sju spelas i Stadium arena på torsdagskvällen.

Anna Lundquist och Rakel Gyberg kunde inte hålla tillbaka glädjetårarna när SM-guldet säkrades.
Anna Lundquist och Rakel Gyberg kunde inte hålla tillbaka glädjetårarna när SM-guldet säkrades.
Fakta: Norrköpings väg till SM-guldet

19 april: Luleå–Norrköping 77–80

22 april: Norrköping–Luleå 96–82

24 april: Luleå–Norrköping 92–75

27 april: Norrköping–Luleå 92–78

Norrköpings guldlag: Rakel Gyberg, Jaelyn Brown, Kate Oliver, Karolina Andersson, Saga Eklöf, Julia Lenngren, Matilda Åhlberg, Matilda Ståhl, Anna Lundquist, Filippa Tilliander, Taylor Murray och Akienreh Johnson.

Coach: Kevin Taylor Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!