"Ska inte behandla Jerebko som spetälsk"

BC Luleå pudlade efter beslutet att bjuda in Jonas Jerebko. Svenska basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo blev förvånad över bilderna – men är också tydlig: –Vi är inte en organisation som ska brännmärka någon, säger han.

Jonas Jerebko. Arkivbild.

Jonas Jerebko. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Basket2022-11-29 16:42

35-årige Jerebko var matchbollsleverantör inför mötet mellan BC Luleå och Norrköping Dolphins (92–81) på måndagen.

Beslutet väckte kritik och på tisdagen gick Luleå ut med ett pressmeddelande där de skrev att det var ett impulsbeslut.

– Det blev fel helt enkelt, sade klubbdirektör Lars Mosesson till TT.

Basketförbundets generalsekreterare såg själv matchen på tv.

– När jag först såg sändningen blev jag förvånad, inte över det faktum att Jonas var på plats och tittade på matchen, utan så som det såg ut, att Luleå bjöd in honom att vara en del av matcharrangemanget, säger Joulamo.

– Däremot känner jag att vi inte ska recensera eller berätta för BC Luleå hur de ska agera, det var väl min andra reaktion. De fattar sina beslut utifrån vad de tror är bäst för sin verksamhet.

Skrev på för CSKA Moskva

Joulamo fortsätter:

– Jag har hela tiden sagt och vidhållit att vare sig vi eller någon annan bör behandla Jonas Jerebko som persona non grata när det gäller att vara på matcher eller liknande. Det handlar snarare om, i vårt fall då, att representera oss som förbund, det är där vi drar gränsen. Inte kring människan Jonas Jerebko eller att han skulle besöka en av våra tillställningar. Men att ta med honom i ett matcharrangemang är inte något vi skulle göra.

I slutet av mars, en månad efter det att Ryssland invaderat Ukraina, skrev Jerebko på för den ryska storklubben CSKA Moskva. 35-åringen blev kvar i den ryska klubben säsongen ut och fick skarp kritik för sitt klubbval, vilket bland annat ledde till att han stängdes av från landslaget, en avstängning som fortfarande gäller.

– Jag tänker att det enda man kan göra är att ha en dialog kring det. Det sköts på olika sätt och det har jag sagt tidigare: Jonas har inte, i förhållande till oss, uttryckt att det inte var ett bra beslut, säger Joulamo.

"Ska inte brännmärka någon"

Joulamo fortsätter:

– För att komma tillbaka och bli en aktiv del av vår rörelse, i alla fall när det gäller landslagsorganisationen, ska det krävas en dialog. Och jag känner att den dialogen bör initieras av den personen som vill in i rörelsen. Vi är inte en organisation som ska brännmärka någon, lika lite som vi brännmärker BC Luleå eller Lasse Mosesson för det som hände i går.

TT: Har ni haft någon kontakt med Jerebko sedan han återvände till Sverige?

– Nej. Det har inte tagits några officiella kontakter mellan Jonas, oss, förbund eller mig personligen. Sedan om Jonas har pratat med spelare eller coacher vet inte jag, men alla är medvetna om var landet ligger.

TT: Och det är?

– Det beslut vi fattade står fast tills vi känner att Jonas och vi har samma värderingsbas när det gäller Rysslands invasionskrig av Ukraina och vad som är lämpligt agerande i förhållande till det. Då kommer Jonas inte spela för våra landslag och kommer inte ha någon officiell roll för oss. Men vi kommer heller inte gå ut och fördöma honom som person eller behandla honom som en spetälsk för det här, utan det är kopplat till det val han gjorde.

Fredrik Joulamo, generalsekreterare på Svenska basketförbundet. Arkivbild.
Fredrik Joulamo, generalsekreterare på Svenska basketförbundet. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!