Svensk VM-kvalseger efter rysare

En rysare. Men Sverige stod emot, höll undan och tog en imponerande skrällseger borta mot Kroatien i VM-kvalet. Slutresultat: 70–64 till Sverige.

Sveriges Viktor Gaddefors var poängbäst mot Kroatien. Arkivbild.

Basket2022-02-25 20:23

De svenska basketherrarna kom in till den fjärde perioden med sju poängs ledning – men hemmanationen Kroatien åt upp avståndet och med drygt fem minuter kvar att spela var ställningen 60–60.

Spänningen olidlig.

Då satte Denzel Andersson en trea innan Sverige utökade med ytterligare två poäng, 65–60.

Med två minuter kvar att spela var det fortfarande svensk ledning, fyra poäng – och det blev tajt ända in på slutvisslan.

Kroaterna jagade kvittering, jagade ledning, men Sverige höll undan och när slutsignalen kom stod det 70–64 till Sverige på resultattavlan.

Poängbäst i Sverige blev Viktor Gaddefors, 16 poäng.

Tidigare på fredagen slog Finland Slovenien i samma grupp. Härnäst ställs Sverige mot Kroatien igen, i Norrköping 28 februari.

Sverige toppar gruppen efter tre matcher med sina fem poäng, samma poäng som Finland och Slovenien. Kroatien står på tre poäng.

De tre bästa nationerna i gruppen tar sig vidare till nästa runda i VM-kvalet. Sveriges två avslutande matcher i den här VM-kvalgruppen, mot Finland och Slovenien, spelas i sommar.

VM 2023 spelas i Filippinerna, Indonesien och Japan.