Sverige vann måstematchen – men borta från VM

Det svenska basketlandslaget gjorde vad man skulle i måstemötet mot Israel och vann med 71–68 efter stor show av storstjärnan Ludvig Håkanson som noterades för 29 poäng. Till ingen nytta då Slovenien överraskande slog Tyskland och knep gruppens sista VM-plats.

Ludvig Håkanson var stor segerorganisatör hemma mot Israel.

Ludvig Håkanson var stor segerorganisatör hemma mot Israel.

Foto: Maja Suslin/TT

Basket2022-11-14 21:44

Sverige hade satt sig i ett prekärt läge för att försöka lösa en plats i nästa års VM i Filippinerna, Japan och Indonesien. Vinst hemma mot Israel var ett måste samtidigt som man behövde hjälp från redan klara Tyskland i deras bortamöte mot Slovenien.

Det var en jämn historia som utspelade sig i Norrköping. Sverige inledde bäst och ryckte åt sig en till synes betryggande ledning, mycket tack vare fint skytte från comebackande Ludvig Håkanson.

I den andra perioden var den en scenförändring som ägde rum. Den svenska ledningen försvann och Israel hade vänt till 40–37 med halva matchen spelad.

– De har gjort en väldigt bra matchplan. Vi blir stillastående och blir väldigt överraskade. Vi har mycket att tänka på inför andra halvlek, säger Håkanson i halvtid i SVT:s sändning.

Sverige skulle resa sig i den länge mållösa tredje och inför slutperioden var det åter svensk ledning, denna gång med fem bollars marginal.

Väl där hade svenskarna svårt att skaka av sig ett envist bortalag, men kunde till sist vinna med slutsiffrorna 71–68.

Det svenska resultatet var i slutänden enbart mest en formalitet. Slovenien skrällde genom att besegra Tyskland med 81–75 hemma i Koper och säkrade därmed sin VM-biljett.

Sverige avslutar kvalspelet med en sista samling i februari nästa år. Då ställs man mot Tyskland på bortaplan den 24 februari och mot Estland hemma tre dagar senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!