USA vände och vann – final mot Frankrike

USA kom tillbaka från underläge mot Australien och spelar OS-final i basket på lördag. Nu väntar chans till revansch mot Frankrike som stoppade superstjärnan Luka Doncics Slovenien.

Kevin Durant var viktig för USA när finalplatsen i OS säkrades.

Basket2021-08-05 15:07

USA vann OS-semifinalen mot Australien med 97–78, men det australiska laget, med sex NBA-spelare, bjöd på hårt motstånd – i alla fall i den första halvleken.

Australien var i ledning hela den första halvleken och störde amerikanerna med aggressivt försvar och framgångsrikt trepoängsskytte.

Med fem minuter kvar av den andra perioden var ledningen uppe i hela 15 poäng, 41–26, innan USA kom tillbaka och två minuter i den andra halvleken hade amerikanerna vänt matchen till 46–45. Då gick luften ur det australiska laget och USA kunde gå fram till seger.

Liksom tidigare i turneringen lutade sig USA mycket mot Brooklyn-stjärnan Kevin Durant som fick ta stort ansvar och satte 23 poäng – innan han fick vila i den tredje perioden.

USA har blivit bättre ju längre turneringen pågått och kommit igen efter förlusten mot Frankrike med 76–83 i premiären.

Nu väntar final på lördag mot just Frankrike som i sin semifinal höll undan och vann med 90–89 mot Slovenien sedan slovenen Klemen Prepelic fått ett skott blockat med en sekund kvar av matchen.

Så nära var NBA-stjärnan Luka Doncic att skrälla hela vägen till finalen. Dallas 22-åriga fenomen har varit enastående under hela turneringen och gjort i snitt 24 poäng per match.

Det otippade slovenska laget slog bland annat världsmästarna Spanien i gruppspelet. Men mot Frankrike lyckades han bara komma upp i 16 poäng.