Jagar nytt EM-guld trots skada: "Vinnande koncept"

En skadad hand och flera missade tävlingar. Det är inget som oroar David Åhman och Jonatan Hellvig inför det stundande beachvolley-EM. Tvärtom kan det vara de regerande mästarnas nyckel till framgång. –Vi får se om det är ett vinnande koncept, säger David Åhman.

"Det var jättekul att äntligen få spela ihop igen", säger David Åhman, höger. Arkivbild.

"Det var jättekul att äntligen få spela ihop igen", säger David Åhman, höger. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Beachvolley2023-08-02 15:00

Under torsdagen drar beachvolley-EM i Wien, Österrike, i gång på herrsidan.

Förra året charmade den svenska stjärnduon David Åhman och Jonatan Hellvig hela beachvolleybollvärlden när de tog hem guldet.

Men uppladdningen inför årets Europamästerskap har inte varit optimal.

Tidigare i juni, under kvartsfinalen på världstouren i Ostrava, kolliderade Hellvig med Åhman vid en servemottagning. Hellvig skadade sin ena hand så pass illa att han fick avbryta tävlingen.

EM-déjà vu

Därefter var duon borta från tävlingsarenan, fram tills förra veckan då man gjorde comeback på en tävling i Tylösand.

– Den (handen) har läkt helt och jag har kunnat köra fullt nu i ett par veckor. Det känns som vanligt och det var inget jag tänkte på när jag spelade, säger Jonatan Hellvig.

Att Hellvig skadar sin hand är ett välbekant hinder för svenskduon– framför allt inför ett EM.

– Det var exakt samma sak förra året. Då var Jonatan skadad på precis samma ställe och vi kunde inte heller spela något förrän första tävlingen, som då var EM. Och då gick det ju väldigt bra, säger David Åhman.

Ett nytt guld?

Fjolårets beachvolley-EM var Åhmans och Hellvigs första internationella seniormästerskap och den unga duon överraskade när de tog hem Sveriges första EM-guld.

Men att vara regerande mästare är ingen garant för en ny titel.

– Hela året har vi varit bland topplagen i världen, så vi har ju haft den pressen inför varje turnering i år, säger Hellvig och Åhman fyller i:

– Och sedan är det många av de här lagen som är där i toppen av Europa. De har gjort väldigt många bra resultat så det är verkligen inget som talar för att vi ska vinna igen. Vi har chansen att göra det, men det finns många andra lag som är riktigt, riktigt bra.

Förutom att försvara guldet är EM en viktig turnering ur ett annat perspektiv – att ta en plats i sommar-OS i Paris om mindre än ett år.

"Drömt om OS"

OS-platserna delas bland annat ut via världsrankningen. Det är de tolv bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas in till OS, och det är en av de platserna som Åhman och Hellvig satsar på att ta.

Svenskduon är just nu tvåa på världsrankningen och ett bra resultat i EM gör att 21-åringarna är ett steg närmare sitt stora mål.

– OS är det vi har drömt om i flera år. Vi gör verkligen allt vi kan för att kvala dit nu. Just nu ser det bra ut, men det är många turneringar kvar, säger Hellvig.

– Som Jonatan säger, vi har bra resultat i år men på grund av skadan har vi missat en del tävlingar. Så vi kommer behöva tävla ganska mycket nu för att få ihop tillräckligt med resultat. Förhoppningsvis kan vi fortsätta presentera på den nivån som vi har gjort. Gör vi det, då kommer vi att ta oss till OS, avslutar Åhman.

Åhman och Hellvig kliver in i mästerskapet på torsdagen då man möter hemmanationen Österrike i den första gruppspelsmatchen.

EM i beachvolley

+ När: den 2–6 augusti.

+ Var: Wien, Österrike.

+ Tv: Samtliga matcher visas på eurovolley.tv. Ifall Åhman/Hellvig tar sig vidare till slutspel så sänder SVT från och med kvartsfinalen.

+ Så avgörs mästerskapet:

De totalt 32 deltagande lagen, på dam- respektive herrsidan, är uppdelade i åtta grupper med fyra lag i varje. På herrsidan spelar Åhman och Hellvig i grupp C tillsammans med Frankrike, hemmanationen Österrike och Estland.

I EM tillämpas förenklat poolspel. Det betyder två gruppspelsomgångar där vinnarna från första omgången möter varandra och likaledes förlorarna. Gruppvinnarna går till åttondelsfinal, tvåorna och treorna går till sextondelsfinal och fyrorna åker ut. Mästare koras på söndag då det spelas semifinaler och medaljmatcher.

Källa: Volleybollförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!