Svenska succén – slog OS-mästarna i finalen

Den svenska beachvolleybollduon David Åhman och Jonatan Hellvig vann Elite16-turneringen i Tepic i Mexiko. I finalen besegrade svenskarna de norska regerande olympiska mästarna Anders Mol och Christian Sørum.

Jonatan Hellvig och David Åhman vann Elite16-turneringen i beachvolleyboll i Mexiko natten mot måndag. Arkivbild.

Beachvolleyboll2023-03-27 02:53

David Åhman och Jonatan Hellvig vann finalen i Tepic mot den norska duon Anders Mol och Christian Sørum med 21–16, 21–15.

Det två paren har mötts i två tidigare finaler och de gångerna har norrmännen vunnit, enligt Svensk Volleyboll, men nu blev det tredje gången gillt för svenskarna.

– Vi har varit nära att slå dem förut, så vi visste att det var möjligt. De är ett riktigt tufft lag att vinna mot och vi visste att vi inte hade råd att göra några misstag. Vi spelade superfokuserat och gav allt, säger David Åhman till Volleyballworld.com.

Vinsten i Mexiko är Åhman och Hellvigs första på allra högsta tournivå.

Kval till OS

Turneringen i Mexiko är också en del av kvalresan mot OS i Paris 2024 för svenskduon. Endast 24 lag får delta i OS. Arrangörslandet Frankrike har en direktplats liksom det lag som vinner beachvolleyboll-VM i Mexiko i oktober 2023, skriver Svensk Volleyboll.

De fem kontinentalförbunden fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De tolv bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas och det är en av de platserna som Åhman/Hellvig har störst chans att ta.