Ber om ursäkt – efter fascisthälsningen

Ryske föraren Artjom Severjuchin, 16, firade sitt EM-guld i karting med en fascisthälsning på prispallen. Nu har han krupit till korset på sociala medier. –Jag är redo att ta mitt straff. Men snälla, tro mig, det fanns inget stöd för nazism eller fascism i mitt agerande, säger han i ett klipp på Instagram.

Bilsport2022-04-12 12:39

Först imponerade ryska underbarnet Artjom Severjuchin, blott 16 år gammal, på alla genom att vinna karting-EM i Portugal.

När den unge ryssen, som under EM representerat Italien på grund av sanktionerna mot hemlandet, skulle ta emot sitt pris imponerade han dock desto mindre.

Efter att ha klivit upp högst på pallen firade Severjuchin genom att skjuta av en fascisthälsning.

Nu gör han avbön på Instagram.

– Jag vill be om ursäkt till alla för vad som hände i går under EM, säger Severjuchin i ett klipp enligt Expressen.

– När jag stod på podiet gjorde jag en gest som många uppfattade som en nazisthälsning, men det är inte sant. Jag har aldrig supportat nazisterna, de stod för ett av historiens värsta brott.

Svenskt stall avbröt samarbete

Tilltaget har fått svenska stallet Ward Racing att bryta med 16-åringen.

– Vi kommer avbryta vårt samarbete med den här personen omgående. Och jag skulle inte bli förvånad om Fia stänger av honom på livstid, sade grundaren Joakim Ward till Expressen.

Artjom Severjuchin menar att intentionen var endast att slå sig för bröstet – på uppmaning från publiken.

"Redo att ta mitt straff"

– Jag ville bara göra den gesten och vad som hände sen... jag kan inte förklara det, säger han.

– Jag är redo att ta mitt straff. Men snälla, tro mig, det fanns ingen intention i mitt agerande. Inget stöd för nazism eller fascism. Ingen önskan att förolämpa publik, fans, lagkamrater eller alla som tittade på tv. Förlåt mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!