Bilsportbasen avgår i strid om Rally Sweden

Efter bara fyra månader avgår Magnus Berthling som ordförande i Svenska bilsportförbundet. Han anser att ett beslut i förbundsstyrelsen innebär att Rally Sweden-bolaget försätts i konkurs.

Segraren i fjolårets Rally Sweden, Elfyn Evans, med kartläsaren Martin Scott.

Segraren i fjolårets Rally Sweden, Elfyn Evans, med kartläsaren Martin Scott.

Foto: Micke Fransson/TT

Bilsport2021-01-07 08:00

Det var en oenig styrelse, 4–3 i röster, som tog beslutet om det svenska VM-rallyts framtid.

– Majoritetens förslag som röstades fram, att försätta bolaget i konkurs, skulle innebära en stor ekonomisk förlust för Svenska bilsportförbundet och man hade förmodligen också förlorat rätten att köra rallyt i framtiden. Som jag bedömer var det ett extremt ofördelaktigt förslag för förbundet och sporten. Det var omöjligt för mig att ställa mig bakom och administrera ett sådant förslag, säger Magnus Berthling till SVT.

Berthlings förslag var i stället att sälja bolaget, som arrangerar det svenska VM-rallyt, till en nationell promotor för att då kunna driva vidare Rally Sweden och planera inför rallyt 2022. Årets rally har ställts in på grund av coronapandemin.

Rallybolaget ägs till hälften av förbundet och den andra hälften ägs av Uvåns Näringslivscenter.

Förbundets vice ordförande, Urban Wahlberg, säger till SVT att omröstningen handlade om att förbundet inte skulle gå in med mer pengar till Rally Sweden.

Roger Engström har valts till tillförordnad ordförande i bilsportförbundet fram till förbundsmötet i april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!