F1-stall stämmer Indycarmästare på 250 miljoner

Formel 1-stallet McLaren stämmer Indycarmästaren Alex Palou för kontraktsbrott. Förlorar spanjoren ska han betala 250 miljoner kronor.

Alex Palou inför ett Indycarlopp i augusti.

Alex Palou inför ett Indycarlopp i augusti.

Foto: Jeff Roberson/AP/TT

Bilsport2023-10-04 09:10

Tvisten har pågått en tid. Förra sommaren sade McLaren att Palou hade skrivit på för dem som testförare samtidigt som man försäkrade honom en plats i Indycar. Indycarstallet Chip Ganassi Racing menade dock att man hade rättigheterna för Palou för säsongen 2023.

En överenskommelse nåddes och Palou kunde köra för Ganassi i Indycar under 2023 samtidigt som han kunde vara testförare åt McLaren när det fanns tid. Palou gjorde ett test och var reservförare vid F1-loppet i Miami i maj.

Men i augusti kontaktades McLaren med uppgifter om att Palou inte skulle gå till McLaren utan hade skrivit på ett treårskontrakt med Ganassi fram till 2026.

Lovad F1-plats?

De nästan 23 miljoner dollar, motsvarande 250 miljoner kronor, som McLaren vill ha i skadestånd för kontraktsbrottet, är för framtida sponsringsintäkter, kostnad för att använda Palou som reservförare och för den förskottslön som Palou har fått.

Enligt skadeståndsansökan har Palous advokat skickat brev till McLaren där man säger att McLaren brutit mot löftet att ge Palou en F1-plats och att kontraktet därför kunde rivas.

Svenska kollegor

Palou sade för en månad sedan att han vill stanna i Indycar eftersom McLaren har både Lando Norris och Oscar Piastri på kontrakt till 2025 och han själv var för gammal för att bara vara testförare.

– Om jag hade varit 20 hade jag kanske kunnat vänta, men jag är 26. Jag vet inte om någon skulle vänta till 30 för att komma in i formel 1, sade spanjoren.

Svenske Indycarföraren Marcus Ericsson har varit stallkamrat med Alex Palou i Ganassi-stallet, men lämnar till nästa säsong för Andretti. I stället får en annan svensk, Linus Lundqvist, kontrakt med Ganassi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om